Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy kell a gépjárműadót...

Hogy kell a gépjárműadót befizetni?

Figyelt kérdés

márciusban megvettem az első autómat,és a súlyadóról teljesen meg is feledkeztem. tudom,az én hibám hogy nem néztem jobban utána,de egyedül intéztem az egészet,mert nem volt aki segített volna.most jutott eszembe,hogy basszus a súlyadóról megfeledkeztem,és felnéztem ügyfélkapura,és jött és levél,május 6.-án. ez van benne:

Az éves adót két részletben kell megfizetni.

A 2023. I. félévi 4 620 forint gépjárműadót 2023. március 15-éig, a 2023. II. félévi 9 240 forint

gépjárműadót 2023. szeptember 15-éig kell megfizetni.

Ha a megjelölt fizetési határidőig (március 15./szeptember 15.) e határozat nem válik véglegessé,

mert például fellebbezést nyújtottak be, akkor az adót a véglegessé válásától számított 15 napon

belül kell megfizetni

tudtok segíteni hogy ez mit jelelnt?ilyenkor mi van,hogy március 15.-ig nem fizettem be az első félévit?Ilyenkor többet kell fizetnem?vagy lesz valami büntetés?

2023. máj. 25. 01:05
 1/9 A kérdező kommentje:
Ja,egyébként ez most súlyadó?vagy gépjármű adó?mi a különbség a kettő között?
2023. máj. 25. 01:06
 2/9 anonim ***** válasza:
71%

Súlyadó régen volt, most teljesítményadónak, vagy esetleg gépjárműadónak hívják, jármű típusától, korától, teljesítményétől függ, a súlyhoz már nincs köze. Köznyelvben ma is sokszor súlyadó, ahogy a fékfolyadékot is simán mondják fékolajnak.

Ezt az adót mindig az fizeti meg, aki az adott év január 1-jén a tulaj volt, tehát ha most márciusban vetted a járművet, nincs teendőd. Majd jövő február-március magasságában kapsz levelet vagy ügyfélkapura elektronikus levelet, hogy meg kell fizetni vagy két részletben, vagy egyben. Nyugodj meg, ha fizetned kellett volna, a NAV megtalált volna. :)

2023. máj. 25. 01:11
 3/9 anonim ***** válasza:
62%
Ja, ha újonnan vetted vagy január 1-jén ki volt vonva a forgalomból, akkor a vétel utáni hónap elsejétől kell részarányosan fizetni, és akkor viszont neked kell fizetni, ha te helyezted forgalomba. Abban a levélben benne kell lennie a fizetési információnak, meg egy linknek is, ha azonnal akarod online bankkártyával intézni.
2023. máj. 25. 01:14
 4/9 A kérdező kommentje:
online bankkártyás linket nem találtam. sajnos nem tudom pontosan hogy mikortól volt kivonva,de ideiglenes kivont volt amikor megvettem a kereskedésben.
2023. máj. 25. 01:50
 5/9 anonim ***** válasza:
0%
A teljesítményadót az önkormányzat szedi be, ha nagyon érdekel, hogy mi is van most az esetedben, megérdeklődheted a polgármesteri hivalalban, de nem szoktak elfeledkezni az értesítés kiküldéséről.
2023. máj. 25. 06:00
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

#5: tévedés, 2 éve már a nav szedi.

"Hogyan tudom megfizetni a gépjárműadót?

A 10032000-01079160 számú, a „NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla” elnevezésű számlára kell megfizetni.

Természetes személy

Nem természetes személy

· a NAV-Mobil alkalmazás Gépjárműadó menüpontjában bankkártyával,

· az elektronikusan kapott határozatban, levélben elhelyezett fizetési linkre kattintva bankkártyával,

· átutalással,

· a NAV ügyfélszolgálatain bankkártyával,

· az Ügyfélportálról indított befizetéssel (bankkártyával, házibankos utalással),

· sárga csekkel [a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett].

· átutalással,

· az Ügyfélportálról indított befizetéssel (házibankos utalással),

· sárga csekkel [a pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett].

Átutalásnál a közlemény rovatba az adóazonosító jelét vagy az adószámát írja be, ne a rendszámot!"

[link]

2023. máj. 25. 06:16
 7/9 anonim ***** válasza:

Szerintem amúgy utalással a legegyszerűbb:

Számlaszám: 10032000-01079160

Kedvezményezett neve: NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla

Közlemény: adóazonosító vagy adószám

2023. máj. 25. 06:22
 8/9 NTBS ***** válasza:
Átutalás, postai csekk.
2023. máj. 25. 07:09
 9/9 anonim ***** válasza:

Ezek szerint új autót vettél. Újnál van az, hogy már a vétel évében is fizetned kell. Én februárban vettem át az autómat és csak valamikor júniusban jött a levél időarányosan az adóról. Május 6 nem volt olyan borzasztóan régen. Fizesd be, ennyi késésért talán nem jár fejlövés!

Használt kocsinál amúgy csak a jövő évtől lenne adókötelezettséged. Eladásnál is ugyan ez van. Ha pl januárban eladod, még a rá következő szeptemberben is fizetheted ki év végéig a nem létező autódra az adót. Ha közben még egy új autót is vettél év közben, akkor két autó után fizetsz, miközben csak egy autód van. Elég igazságtalan, de sajnos ez a szabály.

2023. máj. 25. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!