Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A négykerékhajtás most akkor...

A négykerékhajtás most akkor javít, vagy ront az autó teljesítményén?

Figyelt kérdés
Bocs, ha pontatlan a kérdés, vagy en bloc hülyeség. Nem értek hozzá, én csak vezetek, de a haverokkal vitatkoztunk erről. Szóval az nyilván világos, hogy a hajtás típusától függetlenül, a motor mindig akkora teljesítményt ad le, amekkorára az adott fordulatszám mellett képes. De a 4X4 hajtásnak köszönhetően jobban, vagy rosszabbul adja ezt át a kerekekre? A cimbik szerint csak javít rajta, jobb lesz tőle, de én olvastam autós teszteket, ahol rendszerint azt írták, hogy a 4 kerék meghajtás miatt elvész az erő, ami amúgy meglenne a kocsiban, stb. Most akkor hogy is van ez? Köszi előre is...
2010. okt. 9. 23:53
 1/9 anonim ***** válasza:
34%
Szerintem a teljesítményt nem a kerékmeghajtás típusa, hanem a motor határozza meg.
2010. okt. 10. 00:05
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Növekszik a tapadás, ezzel az autó stabilitása és nagyobb nyomatékot küldeni a kerekekre anélkül hogy megcsúsznának.

Viszont lényegesen nő az autó tömege és a veszteségek. Valamit valamiért.

2010. okt. 10. 00:19
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Teljes terhelésnél és határon autózva javítja a kezelhetőséget.

Mindennapos használatban csak teher, a bonyolultabb hajtásláncon rengeteg energia megy kárba, nehezebb is, így lomhább lesz az autó kétkerékhajtású társánál és jóval többet fogyaszt.

2010. okt. 10. 02:22
 4/9 A kérdező kommentje:

köszi az eddigi válaszokat! ha valakinek van még hozzáfűzni valója, csak nyugodtan.

elsőnek: ezt én is tudom, erre próbáltam utalni az elején, de...az egy dolog, hogy mekkora teljesítményt ad le a motor, az meg egy másik, hogy ebből mennyi jut el közvetetten a kerekekhez, nem?

2010. okt. 10. 05:40
 5/9 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Igen, kezd kialakulni a helyes nézet:

"a bonyolultabb hajtásláncon rengeteg energia megy kárba, nehezebb is, így lomhább lesz az autó"

Ez az igazság. Van ugye egy teljesítmény (P=Fv=M*omega), amit a motor lead a főtengelyen, aztán ez szépen kopik, csökken a hajtáslánc elemein a súrlódás miatt. Ha bonyolultan ér el a kerekekhez, akkor ott már kevesebb lesz.

De ettől még lehet jó a 4x4!

2010. okt. 10. 08:55
 6/9 anonim ***** válasza:
84%

Most jön a buta válasz, vegyél olyat ameikben állítható a 4x4, és átkapcsolható 2 kerékhajtásra.

De amúgy a helyes választ megtalálod feljebb.

2010. okt. 10. 09:09
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

A rengeteg alkatrész és a plusz súly bár elvesz egy összkerekes autó -nem is tudom milyen szó kéne ide; talán-erejéből, DE! amíg egy erősebb sima fronthajtásos vagy hátsókerekes autó csak kapar, addig a 4X4 NEM! És éppen ez a lényege. Hogy bár elméletileg valamivel lomhább lesz, viszont úgymond te azt a lomhaságot mindig megkapod, míg egy sima kétkerék-hajtásosnál lehet, hogy nem.

Csak egy példa, hogy egy 335xi lehet, hogy elméletileg rosszabbul gyorsul 100-ra, mint a sima 335i, viszont ha hétköznapi viszonyok között egymás mellé állnának a 335xi valószínűleg simán lehagyná.

2010. okt. 10. 09:56
 8/9 anonim ***** válasza:

Itt egy egyszerű példa, ezt egy 2 kerék hajtásű autóval soha a büdös életbe nemcsinálod meg. :

http://www.youtube.com/watch?v=HQ7R_buZPSo

Hogy a kérdésedre szóban is válaszoljak, ezúttal kicsit komolyabban:

A kerekekre egyenként már egy kicsit kevesebb jut mintha 2 kerék hajtás lenne, de ha odalépsz neki, akkor a 4x4 nek köszönhetően az útra már sokkal több megy át mintha 2x2 es lenne.

Szóval ahogy elöttem is írták, alapból veszteséges egy icipicit, de amit úgy tud, az sokkal sokkal jobban megvan, mintha 2x2 es lenne.

Remélem érthető voltam :)

Szép napot!

2010. okt. 12. 08:49
 9/9 anonim ***** válasza:
WTB Edit : -2x2 +2kerék hajtás
2010. okt. 12. 13:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!