Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Álló helyzetben túlmelegszik...

Álló helyzetben túlmelegszik az autó?!

Figyelt kérdés

Belvárosban nagy dugóba kerültem, és akkor vettem észre, hogy kezd melegedni az autó, mikor egy helyben álltam. Ahogy elindultam visszahűlt a rendes hőmérsékletre. Utána megnéztem, és a minimális szint alatt volt a hűtőfolyadék. Rátöltöttem jöttem-mentem az autóval nem volt gond.

Most viszont megint az történt, hogy mentem vele az autópályán kb 50 km-t, semmi baja nem volt, egészen addig ameddig le nem álltam és járattam az autót egy helyben, mert akkor észrevettem, hogy megint túlmelegedett.

Mi lehet a baja?

2023. máj. 6. 15:54
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Nézd meg hogy a ventillátor bekapcsol-e!!
2023. máj. 6. 16:01
 2/13 anonim ***** válasza:
Több okból is lehet ez. Hűtőrendszerben minden okés?
2023. máj. 6. 16:24
 3/13 anonim ***** válasza:
Hűtő ventilátor bekapcsol néha? Szerintem azzal lesz valami gond.
2023. máj. 6. 16:51
 4/13 anonim ***** válasza:

Mit jelent az, hogy túlmelegszik?

Melegebb időkben ha üzemmeleg motornál megállsz és megszűnik a menetszél, akkor van, hogy a termosztát nem tudja kontrollálni a hőmérsékletet, ezért is van ventilátor, viszont az csak jóval magasabb hőmérsékleten kapcsol be és a hőfokjelző felmehet akár a pirosba is. Ez alapvetően normális.

Ha a mutató feljebb megy a középállástól, de nem nagyon és a ventilátor nem kapcsol be, akkor még a termosztát kordában tartja a hőmérsékletet, nincsen semmi baj.

Ha nagyon magas a hőmérséklet, mégsem kapcsol be a ventilátor, akkor szar a ventilátor.

Ha nagyon magas a hőmérséklet annak ellenére, hogy megy a ventilátor, akkor valószínűleg valami komolyabb motorikus baj van, pl. hengerfejes.

Utolsóra egyáltalán nem gondolnék, mert akkor menet közben is túlmelegedne. Szerintem egyszerűen azt látod, hogy a jó idő miatt túlmelegszik és a ventilátor csak magasabb hőfoknál kapcsol be, ezért áll magasabban a mutató. Legrosszabb esetben a ventilátor nem működik, ez sem annyira vészes probléma anyagilag. Kétlem, hogy nagyobb baj lenne.

2023. máj. 6. 17:03
 5/13 anonim ***** válasza:
46%
#4 Csak az a normális, ha minél előbb elmegy középig a mutató és onnan nem mozdul el. Bármi más ettől, hibát jelez. Ha elindul a ventilátor néha, akkor termosztátot kell cserélni, ha nem, akkor lehet hogy a ventilátorral és/vagy a termosztáttal van gond. A lényeg, hogy minél előbb meg legyen csinálva, mert így seperc alatt hengerfejes lesz, sőt már lehet hogy az, a nagy hőtől.
2023. máj. 6. 17:13
 6/13 anonim ***** válasza:
Na meg persze a radiátor is lehet rossz állapotban, arra is rá kell nézni és ha szar állapotú akkor csere az is.
2023. máj. 6. 17:14
 7/13 anonim ***** válasza:
0%

#5 Egyáltalán nem így van. Vannak kivételek, pl. a modern dízelek általában képesek állóhelyzetben, meleg időben, üzemmelegen is tartani az optimális hőmérsékletet, de az autók többsége nem. Eddigi autóim motorikusan kifogástalanok voltak (beleértve a teljes hűtőrendszert), mégis az optimális hőfok fölé megy nyáron, ha üzemmelegen megállok.

Na és egy valamit ne felejts el: ha szerinted minden körülmények között tartania kell egy motornak az üzemi hőfokot, akkor miért van benne ventilátor? A te elméletedben soha nincsen szükség rá. Akkor minek van szerinted. És ráadásul miért az optimálisnál magasabb hőmérsékleten kapcsol be?

2023. máj. 6. 17:23
 8/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Abban reménykedem, hogy nem hergerfejes az autó..
2023. máj. 6. 17:34
 9/13 anonim ***** válasza:
A túlmelegedés alatt mit értünk, bugyogva tör ki a víz a kupak alól vagy csak feljebb ment a mutató egy csíkot és ott megállt?
2023. máj. 6. 18:11
 10/13 A kérdező kommentje:
8 egységből áll a hőjelző, múltkor az 5. egységig ment fel, aztán visszahűlt menet közben magától , ma pedig a 7. egységig felszökött mikor egy helyben álltam 1-2 percet, mikor észrevettem gyorsan leállítottam a kocsit. Majd kb. 1 perc múlva beindítottam az autót , hogy ránézzek mi a helyzet, és akkor már középállásban volt, tehát 4 egységnél.
2023. máj. 6. 19:44
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!