A tipikus városi autóknál annyira nem fontos az aerodinamika?
Fontos, de nem elsődleges szempont.
Ahol lehet figyelembe veszik, de amiket felsoroltál előrébb vannak.
Nem fontos, de olyan rossz aerodinamikájú autó nincs is ma már forgalomban.
Nem Wartburgok járnak az utakon, melyről keresztapám (akinek egész életében Wartburgjai voltak) az alábbi anekdotát mesélte:
"Állítólag szélcsatornában tesztelték a Wartburgot és megállapították, hogy a légáramlási tulajdonságai olyanok, mint egy kétajtós szekrénynek. De nem nyitott ajtókkal!"
A Wartburgoknam nem az aerodinamikai mutatók voltak a gyengéi, akkoriban a legtöbb autó "kocka" volt, azokhoz képest a Wartburg még áramvonalasnak is mondható.
Statikailag voltak vele gondok, telente, a csúszós, havas jeges utakon én is láttam többször is kicsúszott Wartburgokat, felborulva.
Ez nem azt jelenti, hogy más típus nem borult meg, de Wartburg látványosan sok volt közöttük ('80-as évek közepe)
A súlyponja nagyon magasan volt q Wartburgnak, ami kihatott a menetdinqmikára is.
A városi autó kategóriát meg ne az itthoni használati szokásokhoz mérjük, azokon a helyeken, amelyek valóban piacbefolyásolók, a városi közlekedésre gyártott autókkal valóban nem járnak autópályákon, a városban meg rövid autó kell, amivel könnyű parkolni, de a kis méret ellenére pakolni is lehet bele.
"Állítólag szélcsatornában tesztelték a Wartburgot és megállapították, hogy a légáramlási tulajdonságai olyanok, mint egy kétajtós szekrénynek. De nem nyitott ajtókkal!"
Nem vagyok túlzottan hozzáértő, de nekem a szélcsatornában úgy mondta a látogatást vezető szakember, hogy igazából egy Wartburg, egy 200-as Ikarus, stb. is viszonylag áramvonalasnak nevezhető, a hétköznapi járművek hétköznapi felhasználása során ugyanis az érdemi különbséget az jelenti, hogy az élek és sarkok le vannak-e kerekítve vagy sem (márpedig azok a fent említett járműveknél is le vannak kerekítve), a kifejezetten áramvonalas kialakításnak csekély a jelentősége, nagyrészt design elem. Nyilván egy pályaversenyzésre szánt csúcsautó esetén már egészen más a helyzet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!