Dízeles autonál 50 literes tankal 825km hatótáv jónak számít?
Rohadtul nem mindegy, milyen "dízeles" autóról beszélünk, és milyen felhasználásról. Egy régebbi, mechanikus adagolós dízelnél a 6 liter 80-90 lóerőhöz teljesen oké, vegyes felhasználásban. Egy korai common rail/PD/elektromos adagolós autó vegyesben 90-100 lóerővel be tud ez alá menni, egy utóbbi 10 évben gyártott common rail pedig teljesítménytől függően akár 5 liter környékére simán hozható, országúti/vegyes használatban.
De elég, ha bemész a városba, vagy autópályán tolsz egy 130-140-es utazót, az öt literből simán lesz hat, az alap hatból meg legalább hét, és akkor megint nem ismerjük az útviszonyokat, valamint az autó leterheltséhét.
A motor teljesítményéről már nem is beszélve. Egy 1.9 DCI mondjuk simán eljár 5,5 literes fogyasztással, 100 lóerős teljesítménnyel, de egy hathengeres 25 TDS-ből a 6 litert sem nagyon lehet kihozni hasonló körülmények között. Az, hogy mi a "jó", tehát elég relatív. Másokat nem minősítenék, de én mindössze ennyi alapján nem tudom megállapítani, mert szerintem nem lehet.
Ez 6,06 l/100 km-es fogyasztás. Ha nem katalógus adatokat nézünk, hanem életszerű közlekedési helyzeteket, akkor teljesen átlagosnak mondanám.
Főleg annak tudatában, hogy nem tudjuk milyen autóról van szó, mekkora tömegről, mekkora motorról, milyen felhasználásról: sok városi rövidtáv, pálya 140-nel, vagy országút, esetleg vegyes...
Összehasonlításul a 2018-as 1.6cdti Astrámnak 5,8 a nagy átlag fogyasztása, úgy hogy új korától írok minden tankolást. Ez alig 3 decivel több, ami azért nem a világ vége, főleg ha ez valami nagyobb autó, esetleg SUV, vagy nagyobb motoros.
1.8 TDCI ford kombi 1200kg körüli.
Országút/városban hozza ezt vegyesen(5km város,15km országút dimbes dombos meredek emelkedős kanyaros kátyús utakon)
Autópályán 4,5-5 liter körül fogyaszt
Nos akkor, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba.
Ezek most a computer adatai, igaz?
Valóságban is ekörül lehet.
Ami teljesen normális.
Az, amit sokan csinálnak nem életszerű, lenullázzák a computert meleg motornál a városból kiérve, s gyönyörködnek az 5 litereken. De az sem mindegy, hogy éppen megy-e az automata klíma télen/nyáron, avagy klíma csak akkor van használva, ha pár ismerős is utazik és ne tűnjünk olcsójánosnak.
Aki a szívó benzines autójával kedvezőbb fogyasztási adatokat ad, mint egy hasonló specifikációjú dízel az hadd gyönyörködjön magának, mert igazság nincs benne.
Vegyesen használva ez egy teljesen normális adat 1.8 TDCI-től.
Vegyesen egy 1.6 TDCI/HDI is lazán benyakal ennyit vagy egy 1.5 dci.
Számolj párat tankolástól tankolásig
Múltkor voltam kirándulni a bakonyba, igen ráérősen mentünk. 1.8T-m van arra a túrára 6,8-es fogyasztást mutatott, szerinted mennyire reális?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!