Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a külömbség az adagolós és...

Mi a külömbség az adagolós és a turbos motor között?

Figyelt kérdés
A turbós motor felépítését és működését nagyjából tudom.Valaki le tudná írni,hogy egy adagolós 1.9-es dízelmotor hogy működik?Melyik a jobb?miért?
2023. ápr. 6. 22:06
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Akkor még egyszer...

A két dolog független egymástól.

Üzemanyag ellátás szerint lehet:

- Adagolós

- CR (common rail)

- VW-nél egy időben volt a PD

Feltöltés szerint lehet:

- szívó (feltöltés nélküli)

- turbós

- kompresszoros

Tehát egy adagolós motor lehet szívó is és turbós is, tehát értelmetlen a kérdésed.

Olyan mintha azt kérdeznéd, hogy mennyi a különbség a diesel meg az automata váltós között.

2023. ápr. 7. 00:05
 12/16 anonim ***** válasza:

De baszod, az adagoló az elengedhetetlen a dízel motor működéséhez. Az nem egy extra, az nem egy tuning elem, az egy olyan dolog, mint a benzinesnél a karburátor. Nélküle nem működik a motor, később a karburatort és az adagolót is leváltottak modernebb berendezésekre az újabb autóknál, de a feladatuk elengedhetetlen a motor üzemeltetéséhez.

A te 1.9 peldádnal maradva. Minden turbós adagolós, de nem minden adagolós turbós.

#4 voltam

2023. ápr. 7. 00:06
 13/16 A kérdező kommentje:
rendben,köszönöm a választ. Azért tettem fel így a kérdést,mert a legtöbb hírdetésben úgy van a leírás,hogy pl vw golf 4,adgolós motorral.meg ugye vannak a turbos 1.9tdi-k. De mostmár nagyjából értem,hogy mi akar lenni aza adogoló.
2023. ápr. 7. 00:12
 14/16 anonim ***** válasza:

"A turbós motor felépítését és működését nagyjából tudom."

Pedig nem tudod , ennyit amennyit írtak nem fogod megtudni és megtanulni.

Ha már tanulni akarsz akkor kezd el a hagyományos adagolósat megtanulni és ha már érted akkor nézegesd a turbósat.

2023. ápr. 7. 05:23
 15/16 anonim ***** válasza:

A kettőnek semmi köze egymáshoz. Adagolós dízelmotor sem kizárólag szívó lehet. Abból is van turbós.

Az adagoló még a régi üzemanyagellátási technika, ahol egy adagolószivattyú nyomta egyenként e hengerekhez a gázolajat. Ezt váltotta fel az ezredforduló környékén a CR, azaz közös nyomócsöves technika. Itt egy csőben (kis hengerszerű, hosszúkás fém tartály) van a nagy nyomású üzemanyag. Ezt nem egy adagoló osztja szét mechanikusan a hengerek között, hanem az injektorok a megfelelő időpillanatban elektronikusan nyitnak és befecskendezik a nagy nyomású (~2000-3000 bar) gázolajat. A régi technikához képest számos műszaki előnye van ennek a megoldásnak, pl tökéletesebb a porlasztás.

Aztán volt ennek egy alternatívája amit a VW fejlesztett ki, PD-elemes befecskendezés néven. Az ilyen dízeleket arról lehetett felismerni, hogy nagyon hangos csattogós, traktoros hangjuk volt. A VW jó darabig makacsol ragaszkodott ehhez a megoldáshoz, aztán egy idő után végre belátták, hogy ez zsákutca. Az utóbbi években már a VW is, mint ma már szinte minden gyártó CR-rendszerű dízeleket gyárt turbófeltöltéssel.

2023. ápr. 7. 09:35
 16/16 anonim ***** válasza:

"pl vw golf 4,adgolós motorral.meg ugye vannak a turbos 1.9tdi-k. De mostmár nagyjából értem,hogy mi akar lenni aza adogoló."

Nem, még mindig nem érted.

A TDI az csak turbós lehet, a T a turbóra utal.

Ezen belül lehet "sima" TDI, azaz adagolós (pl. 90 LE, 110 LE) vagy lehet PD TDI (101 LE, 116 LE, 131 LE stb.)

A nem turbós dieselmotorokat SDI-vel jelölte a VW. A 4-es golfban is volt 1.9 SDI (68 LE), ami szintén adagolós.

2023. ápr. 7. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!