Érdemes lenne mostantól csak ilyet tankolni?
1.5 TSI Evo (150 LE) motorral szerelt autóm van, tehát semmi extra, nem is nagyon régi. Régóta tapasztalom, hogy alacsony fordulatszámon amikor nagyobb erő kéne az autónak és még nem vállt el 40-70 km/h között, akkor furcsa hang jön a motorból. Mintha valami csörögne (nem láncos), vagy berezonálna. Szerviz egyszer azt mondta, hogy semmi rendelleneset nem hall, máskor pedig azt, hogy ez normális.
Elkezdtem kísérletezni a benzinnel, és az OMV 100-as benzinétől elhallgatott. Azért emelem ki az OMV-t, mert a Shellnél kapható 100-as benzinnel ugyanúgy hallottam.
Érdemes lenne ezentúl akkor csak ilyen benzint tankolnom?
Én régebbi vágású autóknál tapasztaltam ezt eddig (régi hathengeres BMW, illetve V6-os Rover 75). Alacsony fordulatnál, terhelésen 95-ös benzinnel mindkettőnek volt egy olyasmi hangja amit most te leírtál, ezt leginkább akkor vettem észre amikor egy parkolóházban vagy mélygarázsban hallottam a visszhangot is, de azért ha kifejezetten figyeltem akkor normális körülmények között is észrevehető volt.
100-as benzinnel nekem sem volt gondom.
Nézd, ameddig volt az árstop, addig tényleg volt egy jelentős árkülönbség. Előtte, és utána viszont alig.
Gondolj bele, most kb 610 forint a 95-ös, 650 a 100-as (legalábbis a környékbeli kutakon ahova járok ez az átlag). Ez egy full tankra kivetítve, ami nekem 65 liter, összesen 2600 forint többletet jelent.
2600 forintból mit veszel ma? Két kiló kenyeret (se)? Egy kiló rosszabb minőségű trappista sajtot (se)? Nem valami sok pénzről beszélünk. Én ezekbe az autóimba mindig beletettem a 100-as benzint, mert egyrészt idegesített maga a hang (kopogás? pedig nem kéne), másrészt úgy voltam vele hogy ha hallhatóan van különbség a motor működésében, akkor nekem megéri azt a durván 6% különbséget a tankolás árában, hogy jobb minőségű üzemanyag megy bele.
Nem akkor csörög, amikor két hengerrel megy? Ezekben a turbó wastegate rudazat szokott csörögni, ezért hidegindításkor is ótvar hangja van egy fél percig, amíg melegíti a katalizátort. Ugyanez a hang jelentkezik alacsony fordulaton, két hengeres üzemmódban.
Nekem a múltkor Maxxmotion 95-tel is sokkal simább volt két hengerrel, de amit múlt héten tankoltam egy másik OMV-n, azzal megint durvábban jár. Ilyenkor hajlamos néha egy-egy pillanatra megtorpanni is, amikor elkezdek alacsony fordulatról gyorsítani.
#7: a tanksapka szerint lehet bele 95-öst is.
#8: ezt még nem figyeltem meg, de nézni fogom, köszi a tippet
"Ezekben a turbó wastegate rudazat szokott csörögni, ezért hidegindításkor is ótvar hangja van egy fél percig, amíg melegíti a katalizátort"
Pontosan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!