Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Olaj szint? anomália

Olaj szint? anomália

Figyelt kérdés

Sziasztok! Egy anomáliát szeretnék megosztani veletek. Mai nap olaj cserén esett át az autóm. Az internet szerint 4.7-5 liter olaj megy a motorba. Leengedés és olajszűrő csere után, 4.5-4.7 liter olajat töltöttünk bele. Nivót megnézve a olajszint a maximum fölött 5 mm-el volt. Mondom jó tegyük félre majd később leengedek belőle. 6 óra állás után, leengedtem belőle, hát kb 1-2 decit (vagy se), a vödör alját épp, hogy ellepte. Majd 15 perc várakozás után (vacsi), az olajszint a minimumon volt. Mondom az érdekes, megkezdtem egy másik olajat, és feltöltöttem a min és max közepééig, ez kb 3 deci volt. A töltések közben, nem sokat járt a motor max 1-5 perc. A kérdésem tehát, hogy itt mi történhetett. Olajszűrő üresen került fel, pár perc járás után olaj folyás nem látszódott. Annyit tudni illik, hogy a főtengelyszimeringem könnyezik a (vezérlés oldali), de ekkora olaj folyás biztos látszódott volna. Végig vízszintben néztük.

Helyesírási hibákért elnézést kérek, rég volt már az érettségi.

2023. márc. 11. 20:51
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
A megadott mennyiségek, csak hozzávetőlegesek. Van maradékolaj a rendszerben legalább 2 deci. Járatás után egyenes úton kell megmérni, persze előtte hagyd egy fél órát állni.
2023. márc. 12. 13:11
 12/16 A kérdező kommentje:
Azóta egy jó 50km-t sikerült megtenni a járgánnyal, olajszint a maximumon.
2023. márc. 12. 13:51
 13/16 anonim ***** válasza:
Magic.
2023. márc. 12. 13:57
 14/16 A kérdező kommentje:
az
2023. márc. 12. 16:51
 15/16 anonim ***** válasza:
Nincs itt semmi magic, se anomália. Amikor rá néztél a szintre nem volt rendesen letörölve a pálca, vagy épp oda csöppent/ráverödött a karteren belül az olaj. Aztán lement minimumra mert már sikerült egy pontos mérést csinálni. Vannak autók amelyeknél lehetetlen az olajszint ellenörzése feltöltés után vagy járatás után percekig mert csupa olaj minden, pl a drága Renault ahol az olajsapka egyben a pálca is 😆
2023. márc. 12. 18:20
 16/16 anonim ***** válasza:

Nálam 4,3 liter kell. Magam cserélem az olajat mindig 4 litert töltök bele és úgy van középen a szint.

Amúgy autója válogatja. Nálam a kézikönyv kifejezetten úgy kéri, hogy meleg motornál leállítás után 5 perccel nézzem az olajszintet.

Arra jöttem rá, hogy ha hidegen minimum körül van a szint akkor lesz melegen kb középszinten.

2023. márc. 13. 11:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!