Mennyi az esélye hogy önhibámon kívül halálos autó balesetet szenvedek?
Hát figy, 96 óta napi szinten vezetek, még csak koccanásos balesetem sem volt.
Ebben pedig van mindenfajta menet.
Viszont volt többször, hogy nem kevés múlott a reflexen, meg szabályosan lehúzódtam a fűbe, mert a baromarcú szemből jött a sávomba, mert előzött.
Attól, hogy te szabályosan vezetsz, még messze nem 0. Pontos számot nem tudok, nincs a fejemben minden statisztikai adat. De ha érdekel, gyanítom utána lehet nézni.
Számos baleset volt már, ahol a teljesen szabályosan közlekedő vétlen autós sérült meg, vagy maradt ott.
De ha csak a statisztikát nézzük, arra is van valamekkora esély, hogy a zebrán elüt a villamos, vagy hogy egy épületről a fejedre esik egy cserép. Egyikről sem tehetsz, nem azért van, mert valamit rosszul, a szabályokkal szemben csinálsz, mégis megtörténik. Az autózás is ilyen, sőt fokozottan ilyenebb.
"14.32% pontosan... "
Forrás? Csak mert nekem ez irreálisan magasnak tűnik. Ez azt jelentené, hogy átlagban minden 7. utadon baleset ér. 1% alatt kell lennie. Mint ahogy a dohányzás okozta tüdőrák kockázata is töredék százalék, de mégsem lehet elhanyagolni, nem lehet azt mondani, hogy egészséges.
"Mennyi az esélye hogy önhibámon kívül halálos autó balesetet szenvedek?"
In 2019, there were 1.11 traffic fatalities per 100 million vehicle miles traveled,
A 7-es által linkelt USA statisztika szerint 2019-ben 100 millió mérföldre kb. 1 haláleset jutott.
Ha évente 10 ezer mérföldet (16 ezer km-t) autózol, akkor arányosan évente 1/10000=0,01% a halálos baleset valószínűsége. Ez a nagyságrend. (Összehasonlításként: a teljes élet során egyéb okból bekövetkező halál éves átlagos értéke kb. 100-szor ekkora.)
Ha óvatos vagy, nem közlekedsz országúton és főleg ha ritkán előzöl, akkor kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!