Hogy tud ennyire halkan járni egy nagy benzinmotor?
Ezt faterom nissan primérája is tudja, igaz az csak 1600ccm
De semmi rezgés, semmi hang belülről.
Japánok meg olyan jól oldották meg, hogy simán rá tudsz indítani a járó motorral darálni kicsit az önindító fogaskerekét...
Volt is rá példa nálam párszor :D
Mellesleg én utálom ha egy autó halk.
Öreg mercim van ami dízel és alapból hangos, de amikor ki kellett bontani az egész műszerfalat mert folyt a fűtőradiátor és cserélni kellett akkor semmi szigetelést nem raktam vissza + a kátránylapokat is kitéptem a tűzfalról...
Na azóta még jobban átjön a motorhang amit imádok...
jó kis kle kle kle kle...
Az ötös által vázolt scifi helyett egyelőre jóval parasztosabb módokon csökkentik a zajt.
A zaj oka jellemzően a levegő surlódása, a motor hangja, a kipufogó hangja, a futómű és az úton gördülő kerék hangja (mi még?)
A levegő hangját okozó helyeket szélcsatornás kísérletekkel meg lehet keresni és áttervezni (tükör, kiálló pontok, bármi, ami megtöri az áramlást)
A fülkébe jutó szél, motor és aszfaltangokat a karosszéria lemezeire ragasztott csillapítókkal és vastag szigetelésekkel/kárpitozásokkal lehet csökkenteni. A futómű zajokat is ere irányuló tervezéssel lehet csökkenten (szilent blokk, csillapító, lengőkarok...)
Szóval a dolog "viszonylag könnyedén" megoldható, de azért pénzbe kerül a tervezés és a gyártás is, úgyhogy egy olcsó bevásárló autónál ezekből csak az alapot építik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!