Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Meghúztam egy autó oldalát,...

Meghúztam egy autó oldalát, meghagytam az elérhetősegem, ezután mi lesz? N

Figyelt kérdés

11 éve van jogsim, soha nem fordult meg velem ilyen elő. Nagyon sajnalom, de a szüleimé az autó, amivel meghúztam, nem szeretném, ha megtudnák, a saját autón nem látszik.

Ha felkeres, hogy térítsem meg az ok, de hogy lehet ezt úgy, hogy senki ne tudja meg? Arra gondoltam számla ellenében megterítem neki, nehogy átverjen, vagy ő megy a biztosítóhoz? Az enyemre nincs szükség remélem.

2022. dec. 13. 12:05
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Nem vagyok hülye, nem öltem csak karcoltam egy tárgyat, e miatt nem fogok bőgni nem vagyok kisbaba :) Elnézést kérek és annyi.
2022. dec. 13. 13:54
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

A kommentjeid alapján egyáltalán nem úgy tűnik mintha te tényleg szeretnéd az embert kártéríteni, mert már most azon gondolkodsz hogy hogyan bújhatsz ki a felelősség alól.

Ez az észrevételem.

Egyébként pedig a tapasztalatom (sajnos én is húztam már meg más autóját, belém meg koccantak már háromszor) az, hogy alapvetően mindenkinek jobb a szóbeli megegyezés és zsebből zsebbe fizetés - viszont nagyon ritka az, hogy a vétkes hajlandó annyit kifizetni így, amennyibe valóban kerül az autó javítása. Egy profi fényezés, akkor is ha csak 1-2 elemet kell fényezni, nagyon drága dolog és nagyon nem mindegy hova viszed az autódat, a későbbi eladásánál nagy szerepet játszhat, tehát nem csak a kár javítását, de még valamennyi értékcsökkenést is ki kéne fizetni a károsultnak, mert mindkettő a te hibádból történt.

A vétkesnek - azaz neked, vagy az autó üzembentartójának - nem jó, ha a bonus-malus besorolása lejjebb megy, és a biztosítási díja jóval feljebb a károkozás miatt. Ez olyan költség amit minden évben kifizetsz a kártól számítva, ameddig nem érsz B10-be. Emellett a te autódon is ott lesz az ingyenes SZÜF-ös lekérdezésnél is, hogy károkozóként szerepelt balesetben, eladásnál ezt majdnem biztosan meg fogja nézni a potenciális vevő, és alku tárgyaként fogja felhasználni ezt az információt.

A károsultnak pedig szintén egyszerűbb a készpénz HA sikerül megegyezni és tényleg fedezi a javítási költséget + értékcsökkenést, mert sokkal rövidebb ügymenet, kevesebb fejfájás, és hát persze ha ő úgy dönt hogy nem érdekli annyira az autó szakszerű javítása akkor máshova is rakhatja a pénzt, ezért is preferálják sokan a károsultak közül is. Az ő autóján is ott lesz természetesen, hogy károsultként balesetben szerepelt, eladáskor őt is pont annyira terheli majd ez, akkor is ha szemmel láthatóan nincs hibája az autónak.

2022. dec. 13. 16:18
 13/15 NTBS ***** válasza:
100%
Felveszi veled a kapcsolatot.
2022. dec. 13. 16:21
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
@12 - ja és hozzáteszem még a kommentemhez: alapvetően akkor éri meg a károsultnak a szóbeli megegyezés, ha már a kár okozása alatt meg tudja fizetni a pénzt utalással vagy kpban a vétkes, illetve ha a károsult pontosan tudja, hogy mennyibe fog kerülni a javítás. Ez csak az esetek kb 1%-ánál valós, a te esetedben sem az, hiszen te már nem vagy ott, ha ő felhív és te megígéred neki hogy kifizetsz mondjuk 80000 forintot, aztán nem teszed, akkor nyilván a biztosítóhoz fog fordulni hogy behajtsa.
2022. dec. 13. 16:22
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
Jobban kell figyelni.
2022. dec. 13. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!