Jogosítvány megszerzését követően mikor vezethetek?
Sziasztok!
November 30.án sikeresen letettem a vizsgámat b2-es járműre. A rendőr azt mondta rendőrségen lehet igényelni a jogosítványt. Mivel még nem vagyok 18 éves ha megkapom a jogsit ugye 3 hónapig szülővel kell vezetnem.
De tegyük fel, hogy január 16.àn, amikor betöltöm a 18-at, akkor megyek a rendőrségre megcsináltatni a jogsit. Akkor is érvényes lesz ez a 3 hónap?
Előre is köszi!
Első kérdés:
Ez külföld, vagy Magyarország? Mert nálunk nincs B2, csak sima B, meg esetleg B+E
Rendőrségen ugyan nem igényelsz Te jogosítványt. A kormányablakban kell.
Amint kézbekapod vezethetsz.
"Mivel még nem vagyok 18 éves ha megkapom a jogsit ugye 3 hónapig szülővel kell vezetnem."
Ilyen sincs. Te miről beszélsz mégis?
Valamit nagyon félreértettél.
Vizsga utáni 4. munkanapon mehetsz OKMÁNYIRODÁBA vagy KORMÁNYABLAKBA, NEM a rendőrségre onnan elég gyorsan elküldenének. Kell a személyid, lakcímkártyád az elsősegély kártyád és viheted magaddal a vizsgaigazolásod, bár azt elvileg gépről meg tudják nézni.
Az, hogy 18 éves korodig csak szülővel vezethetsz butaság. A 14 évesen segédmotoros jogsit szerző gyerekek 4 évet várjanak arra hogy egyedül mehessenek? Meg hogy menne utána a szülő? 18 alatt csak a szülői hozzájárulásról kell nyilatkozatot tenni.
Elintézet az okmányirodában/kormányablakban a papírokat, csinálnak rólad fotót és azthiszem 8-10 munkanap alatt kiküldik postán a plasztik kártyát. Utána vezethetsz egyedül természetesen, csak legyen nálad személyi, jogsi, meg forgalmi (és legyen a kocsin érvényes biztosítás).
Nagyon fontos lenne tudni, melyik országról van szó, mert magyar viszonyokra semmi sem igaz. De nem is találok B2-t.
Ami magyar jogsit illeti:
Attól kezdve vezethetsz, amitől az okmányirodában megigényelted. Elektronikusan rögzítik, papírt is adnak. Utóbbi jó ha nálad van. Online ügyintézés is lehetséges, ha van használható fényképük a rendszerben (talán két évnél nem régebbi, de lehet csak egy). Ez esetben nincs is papír a kezedben, de vezethetsz.
Ha nem töltötted be a 18-at, akkor csak Magyarország területén.
Az első nemzetközi kategória megszerzésétől kezdve két évig kezdő vezető vagy. Az idő leteltével a kezdő státus automatikusan megszűnik. Kezdőként nem vontathatsz.
Nálunk soha nem volt olyan, hogy egyedül nem lehet kezdőként vezetni. Semmilyen formában.
Tisztázzuk akkor:
1. a sikeres forgalmi vizsga napjától számított 3.napra kerül fel a vizsga ténye a nyilvántartásba/adatbázisba, ekkortól kezdheted intézni az okmányirodába.
2. az okmányirodába vinned kell magaddal személyit, lakcímkártyát, orvosi alkalmassági papírt, és az elsősegély kártyát
3. adnak egy 2 oldalas adatlapot ami a jogosítvány kérelmet igazolja, ezzel már vezethetsz Magyarországon, 30 napig érvényes (igen, tudom, hogy régebben ezzel még nem lehetett, de 2 éve változott a szabályozás, mostmár lehet)
4. a jogosítvány kb. 1 hét alatt elkészül, kipostázzák
5. két korlátozás vonatkozik rád majd: 18 év alatt nem vezethetsz külföldön, illetve a megszerzéstől számított 2 évig nem vontathatsz.
Én hibám srácok, Szlovákiáról van szó. Megmondom őszintén azt hittem ugyan azok a szabályok, de úgy látszik mégsem. Azért köszönöm a válaszokat, kötve hiszem hogy az itteni helyzetet is vágjátok, de ha valaki igen egy üzit megköszönök.
Szép estét mindenkinek
Nem tudok szlovákul, de fordítás alapján ez kell neked: [link]
Egyébként a “požiadať o vodičský preukaz” szóösszetételt írtam be Google-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!