Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hogy kell autót eladni magánsz...

Hogy kell autót eladni magánszemélynek, hogy ne legyen belőle később gondom?

Figyelt kérdés

Még sosem adtam el autót, de emlékszem mikor gyerek voltam apumnak sok gondja adódott az autója eladását követően, mert a vevő nem íratta át, és szabálysértéseket okozott vele, ami később apum nevén maradt.. ha jól emlékszem ez volt a történet.

Minden ilyen és hasonló esetleges bajt szeretnék elkerülni.

Egy régi autó, kb 200e forintért adom tovább, ennek ellenére a jövőben nem szeretnék belőle gondot, hogy az én nevemre jöjjön bármilyen adósság, szabálysértés stb.

- Adásvételi papírt én hozom? Honnan tudom kinyomtatni?

- Kell bármi egyéb dokumentum?

- Bármi egyéb tanács? Mit kérjek a vevőtől (a pénzen kívül)?

2022. nov. 30. 10:36
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%

Alapszabályok:

- adásvételi papírok kitöltésekor elkéred a személyit, lakcímkártyát, ennek hiányában tárgytalan a dolog

- cigányoknak nem adunk el semmit

- ahogy elmentek, azonnal mész is kijelenteni az autót a hivatalban

- adásvételi saját példány eltesz és jó ideig megőriz, mint bizonyíték

2022. nov. 30. 10:52
 2/15 A kérdező kommentje:

Tehát az adásvételin kívül nem kell semmit "megtartanom". Abból gondolom akkor két példány.

- cigányoknak nem adunk el semmit

Honnan veszem észre, hogy cigány, ha nem sötét bőrű?

Ha rendesen kitöltjük a kártyákkal az adásvételit, és kifizet, mi gondom lehet?

- ahogy elmentek, azonnal mész is kijelenteni az autót a hivatalban

Gondolom az adásvételivel..?

2022. nov. 30. 10:54
 3/15 Koplárovics Béci ***** válasza:
70%

"Adásvételi papírt én hozom? Honnan tudom kinyomtatni?"

Jobb, ha van nálad, akár több példány is (túl könnyű elrontani). Szerintem max 200Ft-ért tudsz venni nyomtatvány boltban. Egyszerűbb, és azonnal megvan a 4 példány.

"Kell bármi egyéb dokumentum?"

Forgalmi, Törzskönyv (az autóé...), (révényes!!!) személyi igazolvány (az érvényesség lekérdezhető a nyilvántartóból, link lent), lakcím kártya (az állandó lakcímet kell beleírni az adásvételibe, nem a tartózkodásit).

[link]

"Bármi egyéb tanács?"

Pontos átadási időt írjatok az adásvételire, óra:percet is. Amint lehet, vidd be okmányirodába/kormányablakba az adásvételit, így ha nem is írja át időben, védve vagy a büntetésektől - persze a kellemetlenség meglesz, hogy küldözgetned kell a papírokat.

Ne legyél egyedül, amikor az autót átnézik, mindig legyen ott veled valaki (ne tudjanak se a motorba, se máshová oda nem illő dolgot tenni - olaj a hűtővízbe, stb).

Korrekten és előre tájékoztasd (lehetőleg már a hirdetésben) az autó esetleges hibáiról a vevőt. Így kevesebb a lehetőség az alkudozásra. Ezeket a hibákat az adásvételire is írjátok rá, így később nem tudnak reklamálni.

Biztos van még más tanács is, amit most kifelejtettem.

2022. nov. 30. 10:56
 4/15 anonim ***** válasza:
37%
Há hogy hogy honnan more? Katalizátor alatta van?
2022. nov. 30. 10:56
 5/15 anonim ***** válasza:
51%

Bàrki hozhatja az adàsvételit. Talán az a legkényelmesebb, ha a saját adataidat beírod gépen és csak a vevő adatait hagyod üresen.

Így neked csak aláírnod kell.

4 példàny kell majd.

Ne az otthonodhoz hívd eladni. A telefonban alkudozókat, a "vidd el neki 200 km-re" kereskedőket, a részletfizetős, üzembentartói szerződéses idiótákat koptasd le.

Ha biztosra akarsz menni, itt lekérdezheted a megadott személyi érvényességét.

[link]

2022. nov. 30. 11:00
 6/15 anonim ***** válasza:
64%
Nekem is volt olyan, hogy a vevő nem iratta át... Folyamatosan jöttek a büntetések, én meg folyamatosan küldtem az e-mailt az adásvételivel a hivatalnak. Idővel elintézték, nem jött több büntetés se semmi.
2022. nov. 30. 11:06
 7/15 anonim ***** válasza:
69%

Nekem amiatt volt gondom nemrég, hogy az eladó az adásvételin nem tüntette fel pontosan az eladás időpontját (én sem figyeltem rá, csak az okmányirodában derült ki). Nemcsak az aznapi dátum, hanem ÓRA:PERC is szerepeljen mindenképpen. Óra:perc híján a leendő új tulajdonos nem fogja tudni a nevére íratni az autót.

Ezt egyébként írta a 3-as válaszoló is, és az egész hozzászólása nagyon hasznos, fogadd meg a tanácsait.

2022. nov. 30. 15:27
 8/15 anonim ***** válasza:
32%

Ez a ciganynak nem adunk el semmit duma valami beszaras mekkora rasszizmus letezik ebben a k.rva orszagban. Tolem 3 kocsit vettek meg eddig (nem vagyok kereskedo). 2x adtam el paraszt gec.nek meg 1x ciganynak. Teszem hozza engem hidegen hagy a borszine az embernek. A cigany normalisan atiratta az autot es az arbol se alkuldozott sokat mert tenyleg kellett neki a kocsi. A paraszt f.szkalapokkal meg akik nagy valoszinuseggel kereskedok voltak csak hazudoztak ossze vissza azok meg kopogtattak, karcokat keresgeltek, pedal kopast meg a tokom tudja meg miket nezegettek aminek aztan semmi ertelme nincs egy 20 eves auton csak hogy megprobaljanak belem kotni.

Cigany nem cigany lenyegtelen mind2 felbol van irdatlan nagy tusko azt meg ugy is eszre veszed. A tobbi csak duma meg rasszizmus ami igazan szanalmas de hat a fotelharcosoktol tobbet ugysem lehet varni.

Adasvetelit leadod es azt orizd meg amugy mert ha nem iratja at a kocsit es buntetest kapsz a nevedre akkor felkell mutatnod hogy te igen is eladtad a kocsit.

2022. nov. 30. 20:40
 9/15 anonim ***** válasza:

Én idén adtam el az egyik autómat magánszemélynek. A netről töltöttem le szerződésmintát. Kinyomtattam 4 példányban és értelem szerűen kitöltöttük. (De vehetsz nyomtatványboltban indigósat is, azzal kevesebbet kell írni.)

Másnap elbattyogtam vele az ocsmányirodába és bejelentettem az eladás tényét. Innentől kezdve nekem semmi közöm az autóhoz. Az, hogy a vevő nem íratja át, innentől kezdve már az ő baja. Te eleget tettél minden kötelezettségednek, hátrány nem érhet.

(Amúgy lehet csak szerencsém volt, de eddig a vevőimtől soha nem haraggal váltam el és soha nem egymás átverés volt a cél. Pl volt olyan vevőm, aki utólag is rámért, az autó előéletével kapcsolatban. Én meg természetesen válaszoltam neki. De olyan is volt, hogy én kérdeztem rá, hogy szuperál a kocsi, mert én is örülök, ha jó helyre kerül. Soha nem zaklatásnak vették ezt, mindig nagyon lelkesen válaszoltak.)

2022. dec. 10. 14:53
 10/15 anonim ***** válasza:

Kedves 8-as,

tudom miről beszélsz, viszont a nagy átlag teljesen mást mutat. Ezer példát tudok mondani mind pozitív mind negatív oldalról.

Viszont mindent elárul a jelenleg elérhető hivatalos körözési lista.

Járműjavító cégnél dolgoztam elég sokáig. Rengeteg magyar, c.gány, román, ukrán megfordult ott. Sajnos 10-ből 8x gond volt a c.-okkal, a rendőrség heti szinten kint volt. Az utóbbi másfél évben nem lett vállalva nekik autó, így félreértés sem volt.

2023. márc. 31. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!