Valóban elvileg jelzi a legtöbb autó a műszerfalon az akkumulátor töltés szintjét?
Látom, beakadt a téma:
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__11..
https://www.gyakorikerdesek.hu/kozlekedes__autok-motorok__11..
Egyébként az autók nagy része nem jelzi az okostelefonokhoz hasonlóan %-os értékként az akkumulátor feltöltöttségét. Töltésvisszajelző van, ami azt jelzi, ha nem elegendő a generátor töltőfeszültsége, illetve ritkán előfordul mérőműszer, ami az akkumulátor kapocsfeszültségét méri, de azt is érdemes fenntartásokkal kezelni.
Nekem nem egy autóm volt már, cégesből is elég sokat vezettem, de egyik sem jelezte az "akku töltés szintjét". Elektromos autóknál talán van ilyen, ott nagyobb a jelentősége, de olyanom még nem volt.
Vagy ha arra gondolsz "töltés szint" alatt, olyanom volt, aminek a menüjében ki lehetett irtani a rendszerfeszültséget.
Eddig általában olyannal találkoztam, hogy azt jelzi egy hibalámpa a műszeregységen, ha bármilyen okból nincs gerjesztése a generátornak. De ez meg nem újdonság, egy 50 éves Zsiguliban is "alapfelszereltség" volt.
Ja a 3-as hozászóló az első linkje alatti 5-ös hozzászóló jó nagy hülyeséget írt, mert az akku töltöttségét, a számára fapados autók se jelzik, csak azt, hogy rendesen tölt-e a generátor.
Te meg kérdező ebből egy újabb kérdést szültél.
Ha az akkut figyelné, akkor álló motornál miért világít a az akkumulátor piktogramos lámpa a műszerfalon, függetlenül attól, hogy milyen akku van a kocsiban ? 😉
Régen, pl a Ladákban ezt egy egyszerű relével megoldották, bár mi ezzel megszívtuk, mert annyit töltött, hogy ezt behúzta, és nem világított a visszajelző, viszont a világítás és a gyújtás leszívta az akkut. Modernebb autóknál ezt már a motorvezérlő figyeli, és ha annyira nézegetni akarod hány volttal tölt a generátor, akkor szerezz be egy bluetoothos OBD2 csatit, és a telefonodra felteszed pl a Torque nevü programot ami ezt élő adatban szerintem tudja mutatni.
De ha sza..r az akkud, akkor ettől még érhet meglepetés másnap, hogy nem indul a kocsid, főleg télen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!