Melyiket ajànlanád?
Márkát nem ajánlunk. Nincs megbízható márka. Vannak megbízható motorok/konstrukciók, vannak esetleg megbízható típusok (bár már itt is rezeg a léc), de megbízható márkák nincsenek.
Találd ki mit akarsz, mire akarod használni és mennyi pénzed van rá, utána beszélhetünk opciókról. Addig értelmetlen és haszontalan.
Nekem egy 2003-as Suzuki Swift Sedan 1.3 16 szelepesem van. Jövőre már 20 éves lesz, vannak itt-ott rozsdák (a régi Swift betegsége...), eszi az olajat, állandóan ég a narancssárga Check Engine a műszerfalon, nem jó a klíma, nem jó a jobb hátsó központi zár, a fényezésén vannak itt-ott húzásnyomok (bár a kék színe miatt még ezzel együtt is elég szép), de minden hibája ellenére kivisz a világból. 6 éve az enyém, ezidő alatt csak 2-szer hagyott cserben, mindkétszer az önindító miatt. Az első 2 éve volt, akkor egy bontósat kapott 5000 forintért. 2 évig semmi probléma nem volt, télen reggeli mínusz 5-10 fokokban is lazán indult. Aztán pár hete egyszer csak gondolt egyet és ismét nem indult... Kapott zsír új gyári önindítót 43 ezerért. Eleve ott rontottam el állítólag, hogy bontósat vettem neki.
Egyébként jön-megy, teszi-veszi a dolgát, ahogy manapság divatos fogalmazni... Napi szinten járok vele munkába oda-vissza. Tényleg igaz a dolog, hogy a régi Swiftek elnyűhetetlenek, igénytelenek és kivisznek a világból is. Ettől függetlenül persze igyekszem vigyázni rá, megbecsülöm, nem gyilkolom, ha nem muszáj. Ha majd lesz félretett pénzem, a fentebb sorolt hibákat meg is csináltatom rajta, bár már az elmúlt években is csináltattam rajta ezt-azt. (Sűrűn nem megyek vele szervizbe, maximum félévente-évente.)
Mondjuk a Check Engine-t leszarom, már többször utána lett járva a hibának (EGR szelep tisztítás is volt nem egyszer), egy darabig utána elaludt, majd ismét kigyulladt. Ettől nem lett rosszabb a kocsi futása és hát állítólag sokan járnak így a kocsijukkal, szóval én már nem foglalkozok vele.
A lényeg: régi Suzuki Swift, abból is a Sedan. Bár amelyik neked tetszik.
Amiket még ajánlanék (mert nekem ezek jönnek be, nézegettem ilyen autókat is még a Swift előtt): VW Bora, 2000 körüli vagy 90-es évek második feléből való Honda Civic Sedanok, Toyota Corollák, 90-es évekből 3-as Golf.
Sőt, én még a régi Ladákért is odavagyok, kedvenceim a körlámpás 2101-es (alias 1200-es) és a krómozott hűtőrácsos 2107-es ("parasztmerci"). Ajánlhatnám őket is, viszont engem a legendásan magy fogyasztásuk visszatartott... Ettől függetlenül kivisz a világból egy régi Lada, az tuti! Hatalmas előny, hogy állítólag nagyon sok mindent meg tud az ember saját maga csinálni rajta, kis túlzással még érteni se nagyon kell az autókhoz... Persze ha a 21. századi autókat szereted, tele elektronikával, akkor a régi Lada/Zsiguli nem neked való.
Amit nem ajánlanék... francia és olasz autókat nagyon szidják megbízhatóság terén, bár nekem erről nincs tapasztalatom.
Tuti nem vennék pl. Fiat Multiplát, leginkább a kinézete miatt. Habár állítólag nagyon praktikus, 6-an is elférnek benne.
Elektromos BMW I3-at sem vennék. Az is undorító nekem, na meg kérdéses, hogy meddig lehet elmenni 1-1 töltéssel, milyen gyakoriak a töltőpontok, stb. Bár BMW-ből amúgy sem vennék egyáltalán semmilyet sem az újak közül, annyira tucatmárka lett... (Több újféle P-s, R-es, S-es rendszámú BMW-t látok ma már az utakon, mint pl. régi Suzuki Swiftet!)
BMW-ből is inkább a 90-es évekből vagy a 2000-es évek elejéről vennék.
A lényeg: én régi autó párti vagyok (90-es évek és 2000-es évek eleje) és főleg a japánokat szeretem, azokban bízom.
De hogy mit szeretnék, azt Neked kell eldönteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!