Mi történik, ha hosszan nyomom meg az ablak gombját felfele és odateszem a kezem?
Mert ugye olyankor magától felmegy teljesen😬
Ne nézzetek hülyének, nem magamtól jutott az eszembe. Láttam egy videót, ahol újabb autóknál odatették és visszament magától. Elgondolkoztam rajta, hogy pl az én 20 éves romhalmazomban visszamenne-e magától, vagy odazárná.🤷♂️
Régi autókban az elektronika a motort védte, nem a kezedet. Egy egyszerű hőre növekvő ellenállás (ptc) van a motorral sorbakötve. Ha túl nagy a motor áramfelvétele lassan felmelegszik (de jóval gyorsabban mint a motor), és korlátozza a motorra jutó áramot. Akár annyira, hogy a motor meg se mozdul.
Az, hogy a mechanikát a végállásnak, az ujjaidnak, vagy bármi másnak nyomod neki, az teljesen lényegtelen.
Egy kurblis ablakemelővel éppúgy szét tudtad törni valaki ujjait, az még erősebb is.
18-as. Nem értem, hogy amit írtam, az hol kapcsolódik a kommentedhez.
A kérdezőnek írtam válaszként, hogy miként működik a határoló. Ez egy bevált megoldás volt a régebbi autókban.
Írhattam volna úgy is, hogy egy időfüggő nyomatékhatároló van a rendszerben. Először nagy erőt fejt ki a motor, aztán pár másodperc után egyre kisebbet. Azért nem így írtam, mert ez esetleg valamilyen bonyolult elektronikai megoldást sejtet az olvasóban. Ezért írtam inkább le konyhanyelven az eszköz működését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!