Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Rossz motorolaj típus milyen...

Rossz motorolaj típus milyen problémákat okozhat? A viszkozítás megfelelő, de a Dexos 2 gen 1 szabványt nem teljesíti.

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az alany egy Opel Astra J 1.4T amibe véletlenül Motul 5w30 8100 eco-nergy motorolaj lett töltve. A kérdésem, hogy ez milyen problémákat okozhat? Érdemes azonnal cserélni vagy azért 1-2 ezer km-et még meglehet vele tenni?

Előre is köszönöm!

2022. júl. 31. 12:20
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Az Astra gépkönyvébe kétlem, hogy szerepel ajánlott viszkozitásként a 0w20-as olaj..."

Nem a Sustinás válaszoló vagyok. De rosszul kétled.

Itt van a gyári gépkönyvből az erre vonatkozó két oldal, a saját Astrámra vonatkozóan. Gyárilag ajánlott a 0W20-as viszkozitás is, amennyiben a szabványnak más paraméterekben is megfelel:

[link]

[link]

Nyilván az sem mindegy, hogy milyen Astra. Nem ugyanaz kell egy 30 éves F Astrába, mint egy mostani L-be.

2022. aug. 17. 11:24
 12/15 anonim ***** válasza:

A kérdező Opel Astra J 1.4T-t írt, ami feltételezem, hogy az A14NET kódú motorral van szerelve. Az általad küldött gépkönyv oldalak egyikén sem szerepel ez a motorkód.

Konkrét adatokat nem találtam ehhez a motorhoz, egy helyen 5w-30-at írtak ajánlott viszkozitásként, illetve Dexos 1 gen 2 gyártói szabványt, az ACEA és az API minősítésre nem tértek ki. Az utóbbi szerintem kb. majdnem mindegy, mert újabb SN olajok már visszafelé teljesítik a követelményeket. Az ACEA érdekes lenne, hogy milyen kell bele. Gondolom A3/B4, de ez így kevés, kellene a pontos adat.

2022. aug. 17. 12:26
 13/15 anonim ***** válasza:

De, hogy konkrét tippet adjak:

[link]

2022. aug. 17. 13:25
 14/15 anonim ***** válasza:

Igazad van.

Elkerülte a figyelmemet, hogy ez még a régi szívócső befecskendezéses 1.4-es motor.

Ebbe még teljesen jó a Dexos2-es olaj. Nem kell az OV szabványos. A Dexos1 gen2-t én úgy tudom, hogy a közvetlen befecskendezéses benzinmotoroknál az LSPI jelenség miatt vezették be 2019 környékén. Elvileg ez is visszafelé kompatibilis, tehát megfelel ebbe a J Astrába, csak felesleges.

Itt a J Astra kezelésije:

[link]

[link]

2022. aug. 17. 15:14
 15/15 anonim ***** válasza:

Jó, hogy ezt megmutattad. :) Az enyémbe nem régen C3-as Dexos 2 olajat rendeltem, de úgy látszik jó lesz a benzinesbe is. A gépkönyv A3/B3-at ír elő.

2022. aug. 17. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!