Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A sportosabb autókba miért...

A sportosabb autókba miért sűrűbb olajat használnak?

Figyelt kérdés
Például BMW M3-ba 10W60-as olajat. Nem sűrű az kicsit bele? Mert az ember azt gondolná hogy az ilyen kocsikba inkább hígabb olaj kell, hogy hamar és könnyedén kialakuljon a megfelelő kenés.

2022. júl. 8. 21:10
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Sűrűbb olaj kell, mert magasabb fordulatszámon, nagyobb hőfokon üzemel, mint egy kisebb teljesítményű autó.
2022. júl. 8. 21:50
 2/5 krwkco ***** válasza:
100%

Az alaphelyzet az, hogy az olajok viszkozitása a hőmérséklet emelésével csökken. Pedig a motorok a különféle átfolyó keresztmetszetek, rések, stb. miatt a nekik meghatározott viszkozitású kenőanyaggal működnek megfelelően. Nem sűrűbbel, nem hígabbal.

A versenymotorok hőmérséklete a nagyobb terhelés miatt magasabb. Ahhoz, hogy az olaj a magasabb hőmérsékleten pont annyira legyen folyós, amennyire kell, alacsonyabb hőmérsékleten "sűrűbbre" kell célozni.

2022. júl. 8. 22:33
 3/5 anonim ***** válasza:
Melyik m3-ba előírás ez az olaj ?
2022. júl. 9. 08:34
 4/5 A kérdező kommentje:
#3 Lehet hogy nem gyári előírás, de többször olvastam illetve hallottam autós körökben hogy ilyet tesznek bele.
2022. júl. 9. 08:35
 5/5 A kérdező kommentje:
#3 Amúgy E46 M3-ra gondoltam.
2022. júl. 9. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!