Miért van az ha zebrán piroson megyek át ha nem jön senki az szabálytalan, viszont 20 méterre az úttesten szabályos az átkelés?
"viszont 20 méterre az úttesten szabályos az átkelés"
Hát ez azért van, mert ez sem szabályos. Ha belátható távolságon belül, "közelben", van zebra, akkor ott kell átkelni és az úttesten való átkelés szabálytalan.
A KRESZ 21. § szabályozza a gyalogosok közlekedését.
Az 1,3 válaszok csak részigazságok.
#4 Miért is részigazság?
21. § Gyalogosok közlekedése
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított
vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget
és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.
Továbbá:
(9) A gyalogosnak tilos
(...)
g) az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.
Röviden, tömören: ha van zebra, ott kell átkelni, máshol szabálytalan. 20 méterre a zebrától az átkelés szabálytalan.
Szóval megint megkérdezem: miért is részigazság?
"Szóval megint megkérdezem: miért is részigazság?"
Mert a "a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely" nem ekzakt. Nekem 10 méter a közel, nem 20.
A többi pont amit nem másoltál meg leírja, hogy kelhet át szabályosan.
#6 "Mert a "a közelben kijelölt gyalogosátkelőhely" nem ekzakt."
Hát ezzel már az illetékes törvényhozókat zaklasd, ne engem. Én nem féligazságot írtam, hanem a törvényt, ami a "közelben" szót használja, ami ugyebár nem egzakt. Ha ennél pontosabbat akarsz, akkor terjeszd elő a törvény módosítását/pontosítását, ne pedig másokat húzz le, hogy nem mondanak igazat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!