Egy autónál Magyarországon valahogyan mégsem előny az "elsőtulajos nyugdíjas házaspártól"?
Ahogy el nézem, a nyugdíjasok közel 70%-a még ma is ugyanazzal az autóval jár amit anno 20-25 éve megvett újonnan, F Astrát, Swiftet, Ignist, Daewoot, stb. Viszont hiába elsőtulajos és nyugdíjas a tulaj, szinte mind egytől egyik kotla mára.
Akkor valahogy mégsem előny egy kocsinál ha elsőtulajos és nyugdíjas a tulaj?
Nyugdíjas:
- 30 nál minimum a 4.-et rakja neki, aki nem így vezet, az "széthajtcsa ja az ótót".
- parkolóhelyre 3000 - 4000 ezres fordulaton, csúsztatott kuplunggal tolat be.
"30 nál minimum a 4.-et rakja neki, aki nem így vezet, az "széthajtcsa ja az ótót"."
Érdekes, én pont az ellenkezőjét tapasztalom. Van az utcánkban is egy papa egy régi Wagon R+-szal. Kertvárosi, külvárosi környék. 30-40-nel jön, de 4000-5000-es fordulaton üvölt a motor, de akkor sem vált, így megy végig az utcánkon. Semmi közöm hozzá, de sokszor van ingerenciám leszólítani, hogy miért nem használja a váltót?! És sajnos nem egyedi eset. Más öregeknél is láttam már ilyet. Lehet rosszul hall és nem tűnik neki fel, nem érzékeli hogy üvölt a motor és elfelejt váltani, vagy nem tudom mi az oka...
Nem sok elonnyel jar ez, talan annyi hogy egy nyugdijas nem megy havonta 2000km-t az autoval, ezert ha megveszed tole az autot akkor abban nem 250 ezer lesz hanem csak 130 ezer.
Ha megnezeted szerelovel vasarlas elott akkor nem er meglepetes, illetve a meglepetes a szerelonel erhet a vasarlas elott, igy max par tizezret buksz vagy amennyit a szerelo ker hogy atvizsgalja.
Egyetértek 15-össel. Nagyon sok megalapozatlan sztereotipia elhangzott itt az öregekkel kapcsolatban.
Mert akinek 20-25 éve saját autója van, az legalább 20-25 éve tanult meg vezetni. Középkorúként. Az ember az olyan rutin dolgokat, mint a sebváltó kezelése, a váltások időzítése nem felejti el. Ugyanolyan a rutin jellegű autókezelése, mint 20 éve.
A látása, hallása, figyelemmegosztó képessége romlik, ezért az 1 megtett kilométerre eső baleseti valószínűség nő. De még ez sem jelenti, hogy az autója karambolos. Egyrészt kevesebbet megy, mint az átlag, másrészt lehet, hogy óvatosabban, lassabban közlekedik.
Én erre azt mondom, hogy akinek nem inge ne vegye magára! Nagyon sok csoportra: fiatalokra, nőkre, Suzukisokra, BMW-sekre, stb vannak sztereotípiák. Ezek nem feltétlenül mindenkire igazak, de azt sem állíthatjuk hogy kivétel nélkül mind alaptalanok. Szóval az embernek nem kell magára vennie.
"Mert akinek 20-25 éve saját autója van, az legalább 20-25 éve tanult meg vezetni. Középkorúként." Ez miből következik? 22 éve van autóm, de nem középkorúként, hanem gimnazistaként tanultam meg vezetni. És a nyugdíjkorhatárt is bő negyed évszázad múlva fogom elérni a mostani szabályok szerint.
"Mert akinek 20-25 éve saját autója van, az legalább 20-25 éve tanult meg vezetni. Középkorúként."
Mármint, ha arról a nyugdíjasról beszélünk, akiről a kérdésben szó van. Középkorúként még nem voltak az öregkorra jellemző, autóvezetéssel kapcsolatos tanulási nehézségei és meg tudta tanulni a váltó kezelését. És szerintem azt senki nem felejti el az idő múlásával. Az éppolyan rutintevékenység, mint a közkeletű mondásban szereplő biciklizés. Erre írtam a fenti mondatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!