Dízeles autó évi hány ezer kilométer használattól érdemes venni?
Régen volt az a mondás, hogy évi 30 ezer alatt nem igazán éri meg. Manapság szerintem már tökmindegy, mert a mai kisköbcentis turbóbenzinek ugyanúgy érzékenyek a sok rövid utakra, nemelyikben ugyanúgy van kettőstömegű lendkerék mint a dízelekben, szóval a szervízköltségek is magasabbak lesznek.
Ha sokat pályázol, esetleg vontatsz, és szükséged van a nagy nyomatékra, akkor vegyél dízelt.
Minden másra ott a benzin.
Soha nem érettem ezt a "nem éri meg" dolgot. Használt piacon nincs, vagy minimális az árkülönbség dízel és benzines között. Fenntartási költség meg semmivel nem több. Hiába mondják, hogy több hibalehetőség van benne, a családban három dízel van/volt, egyikkel sincs probléma. Van két benzines is, azokkal sincs. Rendszeres karbantartást be kell tartani és kész.
Ha DPF-es dízelt veszel, ami elég valószínű, mivel 15 évesekben is van már, akkor arra figyelj oda, hogy napi használat mellett, két hentente menjél hosszabb útra. 1-1.5 órát menjen folyamatosan az autó (mindegy milyen tempóval), mert akkor lesz ideje tisztítani magát.
A mai modern közvetlen befecskendezéses részecskeszűrős dupla turbókkal felszerelt benzinesnek miért jobb a rövid táv mint a dieselnek? Normális üzemanyagot kell tankolni, 10 ezrenként olajcsere és hideg motornál részterheléssel üzemeltetni.
Ilyen módon használva semmivel nem költségesebb, sőt kevesebbet fogyaszt illetve jobban megy a diesel mint a benzines,vagy bármilyen hibrid-benzines motorral szerelt autók..
Szerintem ha nem napi pár km-ről van szó akkor simán mehet a dízel.
Matekozz: mennyit mennél egy évben?
A dízel kb 2 literrel eszik kevesebbet, tehát minél többet mész annál többet spórolsz. 2 olajcsere között kb 100e ft-ot spórolsz üzemanyagon ha évi 10e km-ert mész.
Ha mondjuk 10 évig használnád úgy hogy évi 10e-t mész akkor 1 milliót spórolnál meg.
(Persze ez nem igaz mert 10év alatt még bármi megtörténhet de kétlem, hogy lesz újra 300ft-os üzemanyag....)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!