Ha van két azonos évjáratú azonos teljesítményű jármű csak az egyik autó mondjuk egy szedán vagy kombi a másik meg egy suv akkor a kötelező biztosítás is ugyannyi lesz rájuk?
Nem feltétlenül lesz ugyanannyi. Ha a biztosító statisztikái szerint a SUV-ot vezetők esetén több kárkifizetés történt, mint a kombit vezetőknél, akkor magasabb lesz a biztosítás díja. Persze ez fordítva is igaz, ha egy azonos teljesítményű BMW sedan-ra több kárkifizetés történik, mint egy Toyota SUV-ra (valljuk be, ez azért nem földtől elrugaszkodott feltételezés), akkor a BMW kötelezője drágább lesz.
Egyébként extrém esetektől eltekintve nem lesz nagy különbség azonos szerződő, évjárat és teljesítmény esetén.
#4: Egy dolog fix: nem lehetsz előnyben egy biztosítóval szemben :)
A kérdésre igazán csak az tudna válaszolni, aki pontosan ismeri a biztosítók díjszámítási algoritmusát, de ő nem fogja ezt kiteregetni egy nyilvános fórumon. Amit én el tudok képzelni (hangsúlyotottan kívülállóként), az két lehetőség az adott biztosító kockázatvállalási hajlandóságától függőern, ha egy "Velorex Biturbo WRX"-re kérsz árajánlatot:
"A" biztosító: ebből a típusból 15 fut Magyarországon, úgyhogy nincs elég adatunk. Vegyük a hasonló kategóriájú járművek átlagát azonos szerződővel és dobjunk rá a biztonság kedvéért még 20%-ot!
"B" biztosító: ebből a típusból 15 fut Magyarországon, vesződjön vele "A", adjunk egy másfél milliós ajánlatot!
Az összes biztosítónak közzé kell tennie az érvényes díjtarifa táblázatát, ami alapján kalkulálják a díjat.
Itt találod meg:
Pl. Az allianz táblázatát néztem át, ott úgy van, hogy a listán nem szereplő gyártmányok 0 "büntetőpontot" kapnak.
Egyébként meg olyanok befolyásolják a díjat, mint az autó teljesítménye, a motor hengerűrtartalma, meghajtás módja, jobb- vagy balkormányos stb.
Simán lehet más a tarifa .
Fura nekem a 2.0tsi rs octavia kombimra (2012-es) olcsóbb a biztosításom 18 éves lány létemre úgy , hogy 17 évesen lett jogsim azaz ahogy lehetett szülői engedéllyel ez az első autóm azóta van a nevemen . Tesóm 4 évvel idősebb nálam neki 2 éve van jogsija az ő autója ugyan ez csak 2011-es és sedan/5ajtós verzió neki közel 20 ezerrel drágább a kötelezője úgy , hogy az volt neki a legolcsobb biztosítás . Tesómé a generalinál van biztosítva az enyém pedig az alianznál . Viszont bármelyiknél ez a 20-30 ezer plusz lett neki amit nem értünk.
Az én autóm apa autója volt ő vett egy újat így kaptam meg én ezt és fura nem sokkal drágább nekem a biztosítás rá mint apának volt egyiken sincs casco csak a kötelező van azért, ha meg nézzük oké kombi az enyém tesómé meg sedan a két autó ugyan a pár extra kivételével korban 1 év van a kettő közt mind a kettő 200 lóerős autó ugyan azzal a motorral és egy 22 éves fiú nagyobb kockázat egy sedannal a biztosítónál mint egy 18 éves lány ... Érdekes a biztosítók kalkulációja .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!