Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Normális ez egy új lengőkarnál?

Normális ez egy új lengőkarnál?

Figyelt kérdés

Vettem 2 új lengőkart, az egyikben a gömbfej kézzel csak elég nehezen mozgatható, míg a másikban egészen könnyedén tud mozogni.

Új, bontatlan alkatrészek, szóval nem tudom, hogy a könnyen mozgó így jó alkatrész-e, szerintetek ez normális vagy sikerült kifognom egy hibás darabot?

2022. jún. 1. 17:43
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Nem tudjuk mit jelent az "egész könnyen". Szorosnak kell lennie egy új gömbfejnek, ez biztos. Ha túl laza már újkorában is, akkor az hibás. De az, hogy a másiknál "egy kicsivel" lazább, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy TÚL laza és rossz lenne.

Na meg azt is hozzá kell tenni, hogy mozgás hatására bejáródik. A legelső mozdításhoz én is van, hogy pl. csillagkulcsot akasztok rá és azzal mozdítom meg, utána viszont könnyebben mozog kézzel is, ahogy bejáródik. Szóval lehet, hogy amelyik könnyebben mozog, az pl. szállítás közben már mozdult egyet és ezért könnyebb, amúgy meg semmi baja.

Szóval nem lehet tudni, mert nem tudjuk, hogy mennyire könnyen mozog.

2022. jún. 1. 18:00
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ, valóban nem túl egyértelműen fogalmaztam, annyira könnyen mozog, hogy konkrétan egy újjal tudom ide-oda teljesen mozgatni, míg a másikat bejáratva is csak elég nehezen lehet mozgatni.
2022. jún. 1. 20:50
 3/6 anonim ***** válasza:
Az most mindegy, hogy jelenleg hogyan tudod tekerni, mert úgyis le lesz kontrázva, és akkor meg semmit nem fog mozdulni. Egy menetnél elég 0,1-0,2mm-nyi különbség a gyártásnál, hogy lazán vagy szorosan tudd tekerni. Gyártásnál meg vannak türések plusz és minusz irányban, mint a göbfejnél mint pedig a lengőkarnál, és lehet te pont ellentétessen szélső értékeset fogtál ki, de attól még a tűrésben benne lesz, tehát jó alkatrész. Ha össze se tudnád tekerni, akkor visszavihetnéd mert selejt.
2022. jún. 1. 21:39
 4/6 anonim ***** válasza:

#3 Az anya nem befolyásolja a gömbfej lógását.

Kérdező: ha ennyire laza, akkor az kuka.

2022. jún. 2. 10:44
 5/6 anonim ***** válasza:
#4 Nem azt írta, hogy rossz, sem, hogy lógna,csak, hogy kézzel az egyiket könnye a másikat meg nehezen tudja tekerni. De az csak a beállításnál lényeges, utána meg nem számít, mert le van kontraanyázva. Ha te ide csak kötekedni jársz akkor miért nem keresel más elfoglaltságot? Esztergályos a szakmám, és tudom, hogy nagyon kicsi is elég, hogy egy menet szoros vagy laza illesztésű legyen, de attól még nem kuka.
2022. jún. 2. 13:40
 6/6 anonim ***** válasza:
40%

#5 Kettőnk közül most te vagy az, aki beleszól valamibe, amihez köze sincs és ezek után azt mondod, hogy ÉN járok ide kötekedni? Én normálisan válaszoltam a kérdezőnek, te meg hülyeséget böfögsz. És megjegyezném, hogy én a hülyeségedre teljesen normálisan válaszoltam neked, szóval k*rvára nem értem, hogy milyen jogon szólsz be nekem, hogy "kötekedek". Azt egyedül te csinálod. Most meg már persze, hogy én is zabos vagyok ezek után...

Elmagyarázam a tudatlanságod tárgyát: EZ EGY KITÁMASZTÓ GÖMBFEJ! Erős a gyanúm, hogy te a külső kormányösszekötővel kevered, mivel ott van kontraanya. Persze a kontraanya meg nem a gömbfejen van, hanem a menetes száron, szóval sehogy sem jön ki a matek, ez is csak a tudatlanságodat mutatja. A kitámasztó gömbfejen egyetlen egy anya van, de az nem kontraanya, hanem az rögzíti a gömbfejet a csonkállványba. A gömbfej szára kúpos, a meghúzott anya befeszíti a kúpot és így lesz stabil a rögzítés.

És ugyebár a kérdező azt állítja, hogy a gömbfej mozog nagyon könnyen. Mivel leírtam mi célt szolgál az az egy darab anya, ezért remélem világos, hogy az az anya nem fogja a gömbfejet megfeszíteni a tokjában. Amikor autót átvizsgálunk, akkor a gömbfejet úgy ellenőrizzük, hogy tengelyirányban megrángatjuk és ha rossz, akkor koppanni, lógni fog, pedig nyilvánvaló, hogy az anya a végén meg van húzva, mégis lóg a gömbfej, mivel az anyának semmi köze a gömbfej feszességéhez.

És még egy valami. Azt írtad: "Nem azt írta, hogy rossz, sem, hogy lógna,csak, hogy kézzel az egyiket könnye (...) tudja tekerni". Igen, de szerinted miért tudja könnyen mozgatni? Hát mondjuk azért, mert LÓG. Lehet, hogy konkrétan még nem koppan a perselyben a gömbfej, de ha már ennyire lazán mozog, akkor az azt jelenti, hogy nem feszes a helyén. Te magad írtad: "nagyon kicsi is elég". Így van. Gyártáskor egy századdal kisebbre sikerül a gömbfej átmérője és hopp, rögtön szar, mert túl laza lesz, nem lesz kellően feszes.

Köszönöm a figyelmet, miszter profi esztergályos, aki mindenhez (is) jobban ért.

2022. jún. 2. 17:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!