Személygépjárművel való közlekedésnél mikor milyen lámpát kell felkapcsolni?
Most megyek majd jogosítványt szerezni, kicsit tájékozottabb szeretnék lenni.
Mivel van, hogy napközben valakinél felvan kapcsolva az autó lámpája, valakinél meg nem...

#7: tompított fény: 110W
LED menetfény: 10W
Hát persze hogy nem spórol semmit.
A menetfény a fogyasztást óránként kb. 0,01 literrel befolyásolja.
Tudod, nem szoktam vitatkozni. Általában tényeket közlök, és a tényeket nem befolyásolják a tényekre érkező vélemények.

Sok a dezinformáció megpróbálom összefoglaílni
városban: nappal, jó látási viszonyokban semmit nem kell használni, én teljesen fény nélkül járok, 1997-es az autó.
városban: este, köd, erős eső, szürkület, akkor tompított fény.
városon kívül: minden esetben kötelező a tompított amint a táblán áthuzva hogy budapest fel is kapcsolod!
városon kívül ha nincs senki: reflektor megengedett, ha jönnek szemből, vagy előtted van elvakithatód a visszapillantóból, szóval le kell venni. Nappali menetfényt csak álló autón kellett eredetileg használni de mostmár beépitették hogy akár akarod akár nem világit inditás után. Nekem nem szerencsére.

- Lakott területen belül, nappal, jó látási viszonyok között: -
- Lakott területen kívül, nappal, jó látási viszonyok között: tompított fényszóró vagy nappali menetjelző (ha van)
- Éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között (borús idő, eső, köd, hó stb.): Tompított fényszóró (vagy távolsági, ha lakott területen kívül vagy és nem vakítasz el senkit)

Sajnos 2012 utáni autókra már nem igaz. Kötelező a nappali menetfény. Mindenhol.
A 12 meg ne szóljon hozzá, ha még a nappali menetfény és a helyzetjelző közötti különbséggel sincs tisztában:
Ilyet szól:
"Nappali menetfényt csak álló autón kellett eredetileg használni de mostmár beépitették "
MENET fényt ÁLLÓ autón kellett ... Maaargit, nooormális?!
Benne van a nevében, hogy menetfény, te, szerencsétlen...

Úgy látom Bar.....ornep nevű embernek látszó fórumozó társunknak mélyen a lelkébe gázolhattam.
Hülyeségeket ír a fórumba, privátban meg a saját legmélyebb titkos vágyait kívánja nekem. Valami afrikai ember páratlan szervét (nem az orrát) kívánja nekem valahova. De eszemben sincs az általa kedvelt és gyakorolt örömszerzési módot kipróbálni.
A menetfény akkor sem lesz helyzetjelző, ha idegbajt kapsz, barátom!

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!