Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi számít piroson való áthajtá...

Mi számít piroson való áthajtásnak?

Figyelt kérdés

Nemrégiben szereztem meg a jogosítványomat, így nincs még nagy tapasztalatom a közlekedés terén.

A mai nap egy kisváros belvárosi részén mentem, amikor lassabban mentek előttem az autók, így mire én mentem át a lámpa alatt az sárgára váltott. Konkréten a pirosat nem láttam, de a sárga után rögtön következik a piros... Mi történik ha közben pirosra vált a lámpa én pedig még csak a kocsi felével mentem át a vonalnál? Mire számíthatok?

Amikor még a jogsimat csináltam, akkor az oktatóm azt mondta hogy a sárga még belefér, ha lendületben vagyok.

2022. máj. 10. 12:37
1 2
 11/19 krwkco ***** válasza:

Ezt mondja a KRESZ

"A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek

c) * a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;

d) * a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni;

(7) * Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni."

2022. máj. 10. 14:35
 12/19 krwkco ***** válasza:
100%

#kérdező

Az a hiba, hogy mindenkiben az a gondolat merül fel a sárga láttán, hogy vajon átférek-e még? Ha ehelyett arra gondolsz, hogy meg tudok-e állni biztonságosan, akkor sosem fogsz zöld-sárga-piros lámpánál pirosba behajtani. Mert a sárga ideje olyan hosszú, hogy ha felvillan, akkor az engedélyezett sebességgel haladó jármű vagy meg tud állni a lámpa előtt, vagy jócskán túl fogni jutni a lámpa vonalán, mielőtt piros lesz.

A piros csak annyit ír elő, hogy a vonalát nem lépheted át. Tehát a pirosba félig belógó autó nem feltétlenül sértette meg a d. pontot. De a sárgára vonatkozó c-t megszegte.

2022. máj. 10. 14:38
 13/19 A kérdező kommentje:
Rendben. Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
2022. máj. 10. 14:43
 14/19 krwkco ***** válasza:

Mit mond a KRESZ a kiegészítő lámpáról:

"(5) * Ha az (1) bekezdés a) pontjában említett fényjelző készülék mellett elhelyezett kiegészítő lámpa nyilat mutató zöld fényjelzést ad, a nyíl által jelzett irányban - a fényjelző készülék más fényjelzésétől függetlenül - tovább szabad haladni."

Ebben valóban van egy csapda: pl. ha a kocsi orra kevesebb, mint 1 méterre van a lámpától, amikor a zöld kiegészítő kialszik, akkor egy kanyarodáshoz készülő autó 10m/s sebességgel már a reakcióidő miatt sem tud megállni. Pedig ez a KRESZ betü szerinti megsértése.

De mekkora a valószínűsége, hogy ezért (több időbélyeges fényképpel igazolva) megbüntetnek?

És ha mégis? Az időbélyeges képek alapján be tudod bizonyítani, hogy nem tehettél mást.

2022. máj. 10. 14:49
 15/19 anonim ***** válasza:
Sárgán nyugodtan átmehetsz mivel megállni magyaországon életveszélyes a követési távolság be nem tartása miatt, kvázi ha nyomsz egy kövér féket seggbedurrantanak pont a kereszteződés közepébe. Inkább kövér gázt adj, nyilván ezt a kresz paragrafust hogy biztonságban megtud nem tud állni lehetetlen bizonyitani minden autónak más a mechanikája, enyémben még abs sincs mert 25 éves
2022. máj. 10. 19:02
 16/19 anonim ***** válasza:
Nemrég szereztél jogosítványt, de máris elfelejtetted a lámpás kereszteződésben érvényes szabályokat?
2022. máj. 11. 08:55
 17/19 A kérdező kommentje:
Arról szó sincs hogy elfelejtettem a szabályokat, csak felmerült bennem a kérdés mivel mint említettem “nincs nagy tapasztalatom a közlekedés terén”. A könyvből megtanult dolgok nem mindig és úgy valósulnak meg ahogyan azok le vannak írva.
2022. máj. 11. 21:37
 18/19 anonim ***** válasza:
#17: Sajnos de, a piroson áthajtás pont olyan, ami úgy működik, ahogy le van írva. Nincs ezen semmi bonyolult. Ha féktávon belül kapod a sárgát, akkor áthajtasz, ha azon kívül akkor megállsz. Ha nem biztosított, hogy a zöld ideje alatt átérsz a kereszteződésen, akkor nem hajtasz be. Kevés egyértelműbb dolog van, mint ez.
2022. máj. 12. 07:10
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Benne van a kérdésben a válasz: piroson való áthajtás az, amikor áthajtasz a piroson! :D
2022. máj. 13. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!