Mi számít piroson való áthajtásnak?
Nemrégiben szereztem meg a jogosítványomat, így nincs még nagy tapasztalatom a közlekedés terén.
A mai nap egy kisváros belvárosi részén mentem, amikor lassabban mentek előttem az autók, így mire én mentem át a lámpa alatt az sárgára váltott. Konkréten a pirosat nem láttam, de a sárga után rögtön következik a piros... Mi történik ha közben pirosra vált a lámpa én pedig még csak a kocsi felével mentem át a vonalnál? Mire számíthatok?
Amikor még a jogsimat csináltam, akkor az oktatóm azt mondta hogy a sárga még belefér, ha lendületben vagyok.
Ezt mondja a KRESZ
"A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek
c) * a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos sárga fény a forgalom irányának megváltozását jelzi: az útkereszteződésnél - a kijelölt gyalogos átkelőhely, illetőleg a megállás helyét jelző útburkolati jel, ezek hiányában a fényjelző készülék előtt - meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni;
d) * a kör alakú, valamint a nyilat vagy kerékpárt mutató folyamatos piros fény a továbbhaladás tilalmát jelzi: a c) pontban meghatározott helyen meg kell állni;
(7) * Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt - forgalmi torlódás miatt - a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni."
#kérdező
Az a hiba, hogy mindenkiben az a gondolat merül fel a sárga láttán, hogy vajon átférek-e még? Ha ehelyett arra gondolsz, hogy meg tudok-e állni biztonságosan, akkor sosem fogsz zöld-sárga-piros lámpánál pirosba behajtani. Mert a sárga ideje olyan hosszú, hogy ha felvillan, akkor az engedélyezett sebességgel haladó jármű vagy meg tud állni a lámpa előtt, vagy jócskán túl fogni jutni a lámpa vonalán, mielőtt piros lesz.
A piros csak annyit ír elő, hogy a vonalát nem lépheted át. Tehát a pirosba félig belógó autó nem feltétlenül sértette meg a d. pontot. De a sárgára vonatkozó c-t megszegte.
Mit mond a KRESZ a kiegészítő lámpáról:
"(5) * Ha az (1) bekezdés a) pontjában említett fényjelző készülék mellett elhelyezett kiegészítő lámpa nyilat mutató zöld fényjelzést ad, a nyíl által jelzett irányban - a fényjelző készülék más fényjelzésétől függetlenül - tovább szabad haladni."
Ebben valóban van egy csapda: pl. ha a kocsi orra kevesebb, mint 1 méterre van a lámpától, amikor a zöld kiegészítő kialszik, akkor egy kanyarodáshoz készülő autó 10m/s sebességgel már a reakcióidő miatt sem tud megállni. Pedig ez a KRESZ betü szerinti megsértése.
De mekkora a valószínűsége, hogy ezért (több időbélyeges fényképpel igazolva) megbüntetnek?
És ha mégis? Az időbélyeges képek alapján be tudod bizonyítani, hogy nem tehettél mást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!