Új autó vásárlásnál hogy szokott lenni a kötelező és a Casco megkötése? Előtte megmondják a rendszámát és meg tudom kötni, hogy átvételnél már érvényes legyen vagy ott helyben a szalonban lehet megkötni?
Én adtam felhatalmazást a szalonban és mire átvettem az autót már rajta volt a casco és a kötelező.
Új motornál volt olyan, hogy nem rendszámra, hanem alvázszámalapján kötöttem biztosítást ( itt valamiért a márkakereskedő nem vállalta a procedúrát ) és később egyeztettem le a rendszámot.
Nálam úgy volt, hogy a szalonban az értékesítő egyben biztosítási ügynök is volt. Így nála "kellett" megkötni. Nyilván ha nagyon tiltakoztam volna, akkor megköthettem volna egyénileg is, de úgy gondoltam legyen boldog azzal a jutalékkal, amit kap értem.
Az autó forgalomba helyezését ők intézték a kormányhivatalban. Amint meglett a rendszám, szóltak, hogy menjek be megkötni a biztosítást. Elkérték az adataimat, kalkuláltak egyet és megkötöttük. Közvetlenül a biztosítónak el is utaltam a teljes éves díjat. Az autót csak később tudtam átvenni. Aztán kb egy hónap múlva jött egy levél a biztosítótól hogy fizessek még büntetést: 5 nap fedezetlenségi díjat, mert állítólag ennyit furikáztam az autóval biztosítás nélkül. Ugyanis a kormányhivatal már 5 napja nyilvántartásba vette az új autómat mikor szólt az értékesítő a biztosítás miatt. Hiába volt írásos átadási jegyzőkönyvem, azaz bizonyítani tudtam, hogy abban az 5 napban el se hagyta az autó a szalon területét, a biztosítót ez nem érdekelte. Tehát önhibámon kívül fizethettem a büntetést. Nem örültem neki.
A következő autómnál biztos, hogy naponta oda fogok telefonálni, mert nem szeretnék még egyszer más hibája miatt én fizetni.
Cascot nem akartam először kötni, nem láttam értelmét. Nem az utcán éjszakázik a kocsi. Munkahelyemen is zárt bekamerázott teremgarázs van. Tehát még a jég sem veri, ettől sem kell félni. Attól pedig nem félek, hogy rommá töröm. Ha mégis így járnék, akkor az én felelősségem, természetesen kifizetem a javítást. De még így is kevésbé fáj, mert tudom, hogy mire költöttem, nem kvázi ajándékba adom oda egy biztosítónak. Nekem az ablakon kidobott pénz kategória, amit a semmiért fizetek ki. Szóval végül a szalonban nagyon rábeszéltek a Cascora. Ugyanúgy akkor és ott kötöttük meg, mint a kötelezőt. De az évfordulókor első dolgom volt lemondani, mivel második évre ráadásul durván emelték volna az addig sem kevés (majdnem egy havi fizetésem!) díjat.
"de akkor átvételkor kell, mielőtt kigördülsz a szalonból"
Nem a kigördülés számít, hanem hogy a kormányablakban melyik nap nyomják rá a pecsétet a forgalmira! Attól kezdve az autó forgalomban van és türelmi idő nélkül biztosításra kötelezett. Attól függetlenül is, hogy ki se gurultál vele a szalon kapuján. Az a biztosítót nem érdekli, a BM nyilvántartás szerinti forgalomba helyezés napja számít. Mint fentebb leírtam, nekem ezért kellett fedezetlenségi díjat fizetnem gyakorlatilag a semmiért.
Mondjuk igen, nekem a kettő egy napon volt. (Aznap helyezték forgalomba és adták át nekem, pár óra különbséggel.) Így ilyen gond nem volt.
De a legjobb, ha a szalon intézi egyben az egészet.
A szalon intézte nekem is, nem kevés pénzért. Természetesen nem egy rendszám és forgalmi, műszaki vizsga nélküli új autót hoztam haza trélerrel.
Mikor szóvá tettem, az indok annyi volt, hogy máskor általában több napot vesz igénybe a hivatali ügyintézés, nem gondolták, hogy ilyen gyorsan dolgoznak, ezért nem szóltak korábban hogy lehet biztosítást kötni. Bosszantott a dolog és ennek hangot is adtam, ezért legalább kárpótlásul felajánlottak egy ingyen téli-nyári kerékszerelést ami a jogtalan büntetéssel hasonló értéket képviselt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!