Tankolás után miért kell/kéne lenullazni az autó fogyasztását?
Meg anno apam mondta ezt nekem, hogy tankolás után nullazzam le és pár 10 kilométer utáni érték lesz a realis de mar évek óta nem beszélek vele így persze most mikor megvettem a saját automat elfelejtettem, anyukám meg szerintem sose nullazta le, vagyis nekem nem mondta és nem láttam.
A minap véletlenül lenullaztam, mert az orat akartam atallitani, mikor sikerült visszaallitanom 18 litert irt először, azt hittem leszurom magam, audi a3, 2014es évjáratú autóm van, átlagban 6,5-7 litert fogyaszt, utána egyből pályán mentem vele hazafelé és visszaugrott 6 liter alá mire hazaertem, sose fogyasztott meg ennyit, pedig fel éve nálam van.
Es azota vissza se állt a fogyasztása, ma 5,9 volt. Ha minden tankolás után csökken, mindig lenullazom:D na de a kérdésem, hogy ez miért jó, vagy fontos? Köszi!
Kevered az átlagfogyasztást a km számlálóval.
Azért "kell" nullázni, mert akkor tudsz megtett kilométerek után fogyasztást számolni.
Apád idejében nem volt az autóban átlagfogyasztás kijelzés. Amúgy meg az is tévedhet, szóval ne vegyél rá mérget.
Ahogy én tudom, annyira volt jó a régi autókban, hogy letudtad vele mérni fejben, mennyit fogyaszt az autó, vagy hogy hány km-t bír teli tankkal.
Tehát például az én régi Seatomon nem volt még semmi automata számláló. Tudtam, hogy tele tankkal, kb 750 km-t tudok vele levezetni, az általam megszokott tempóban és útvonalon.
Ezért mindig lenulláztam, és tudtam, hogy mennyit mehetek vele, mert ugye a kis mutató a benzinszint kijelzőn nem sokat jelent.
Ez kb ugyanaz, mint hogy az új autókban már magának kiszámolja mennyit tudsz vele menni jelenlegi fogyasztás alapján, és az a szám csökken folyamatosan.
Lenullázod teletankoláskor, aztán használd ezt a kalkulátort.
A kijelződ szinte biztos, hogy csal.
Nem kell lenullázni csak akkor ha érdekel hogy a tankolás óta hogy alakul az autó fogyasztása. Egyáltalán nem fontos, semmit nem változtat, apádnak van egy ilyen hóbortja és kész.
Nullázás után azért 18 liter/100km-t írt mert nem mentél (sokat) az autóval de a motor járt, a nullázás utáni átlagra annyit számolt ki. Azért esett le a kijelzett érték pályázás után mert pályán keveset fogyaszt az autó. Lenullázod, mesz 200km-t amiből 190 pálya, akkor alacsony lesz az érték. Ha újra lesz az autóban 2000km, akkor megint kapsz egy reális értéket 6,5-7 liter környékén, abban lesz pálya, városi forgalom, hideg menet a boltba meg vissza, stb.
Nem attól fog sokat, vagy keveset fogyasztani az autó, hogy a számlálót nullázod-e vagy sem. Ez csak egy számláló, semmilyen hatással nincs a motor működésére.
Rövid úton, hideg motorral, városban simán írhat ki ilyen értékeket is. Ennyit fogyasztott azon a szakaszon. De nyilván fogyasztásban nagy átlag az érdekes és ad információt. Az a pár 10 km amit faterod mondott, inkább pár tízezer akart szerintem lenni. Abból már elég jól meg lehet mondani az autó fogyasztását, mert minden körülmény benne van. A magas értékek kiátlagolják az alacsonyakat. Ha pl a dombtetőn meleg motorral nullázod a számlálót és úgy gurulsz le, akkor se örülj, mint majom a farkának, hogy 1,5l/100km-es az autód fogyasztása, mert ez ugyanúgy nem mérvadó.
Én amúgy a BC-ben mindig az egyik számlálót nullázom tankolásokként. A másikat új korától soha. Az első számlálót is csak összehasonlításra használom, hogy mennyit csak a tényleges számolt fogyasztáshoz képest. Minden tankolást a Spritmonitoron vezetek, konkrét km-óra állással. Ezt nem befolyásolja semmilyen számláló, csak a megtett távolság és a beletankolt menyiségtől függ.
Én mindig teletankot nyomok, és nillázok utana mindent.
Kútról elindulva elsőre nekem is 15-20 litereket ír, és ha folyton úgy használnám az autót, annyi is lenne :)
Egyébként nekem a computer mindig kb 0.5l-rel kevesebb fogyasztást hazudik, mint a valóság.
spritmonitor.de-n vezetem a tankolásaimat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!