A hajtáslánc az első vagy a hátsokerekes autóknál egyszerűbb?
Attól függ hol a motor.
De egyébként én is azzal értek egyet, hogy a legegyszerűbb a far- vagy középmotor hátsókerék meghajtással.
Nézópont kérdése.
Nyilván a gyártáskor sokkal egyszerűbb egy komplett fronthajtás "csomagot" betolni a kasztni alá és felcsavarozni (motor-váltó-futómű egyben).
Ám amikor javításról beszélünk, egy klasszikus orrmotor hátsókerék meghajtás esetében, a részegységekhez való hozzáférés lényegesen egyszerűbb.
Példának vegyünk két hétköznapi alaptipust, egy swiftet(fronthajtás) és egy kocka ladát(hosszanti orrmotor, és hátsókerék hajtás)
Tegyük föl, diffit akarsz javítani.
A swiftben megbontod a futóművet, kikötöd a féltengelyeket, széthúzod a motort a váltótól, kiveszed a váltót, szétbontod, és csak akkor jutsz el a diffihez.
A ladánál leveszed a kardánt, kijjebb húzod a két féltengelyt és már ki is tudod emelni a diffit.
Bizonyára mindjárt jön valaki aki mond egy ellenpéldát is ;) de általánosságban, könnyebb azt az autót szerelni, amelyik különálló egységekból épül föl.
Ahogy írtam, ez a megközelítés nem a gyártás, hanem inkább a javítás szemszögéből helytálló.
erre nincs konkrét válasz, mindenki másként látja
alapvetően az első kerekes keresztmotors a legegyszerűbb visznt mivel az első kerék a kormányzott kerék így értelem szerűen nem csak axiál-összekötők vannak hanem féltengelyek amik extrém kitekerésnél nagy gázadásnál eléggé kophatnak (kis csapágy golyók vannak a gumiharang alatt azért fontos h ne sakadjon ki mert akkor kiszórja a zsírt és jönnek a ropogások) szóval amint mondtam a maga modján mindegyik egyszerű és összetett is egyben
#5.
Éppen az orrmotor-hátsókerék hajtást szokták bírálni abból a szempontból, hogy az első tűzfaltól megy végig hosszirányban a váltó és kardánalagút. Vagyis a két első ülés lábtere között nincs semmi hely, és a hátsó ülésen középen helyetfoglalónak is a hóna alatt a lába.
Tehát ez a "több hely van mindenre" -az utasok szempontjából- nem egészen igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!