Mennyibe kerül egy kocsi fenttartása/hó?
Nemrég lett meg a jogsim és szeretnék venni egy kocsit.
Valaki le tudná írni, h havi szinten ez mekkora plusz kiadás?
Esetleg éves költségek is vannak?
Nézzük:
üzemanyag: 20-50 ezer/hó
Biztosítás, adok, esetleg palyamatrica: 100 ezer/év
Szerviz: legyen mondjuk 20 ezer/hó (ez nem mindig kell, de bármikor közbejöhet egy nagyobb szerviz, plusz olyan apróságok, mint olajcsere)
Gumik: attól függ milyet akarsz, legyen mondjuk 100 ezer Ft 5 évente
Ez egy kis körülbelüli számolás, ennél nyilván lehet jóval több, esetleg egy kicsit kevesebb, sok mindentől függ.
Alapvetően mennyit mennél vele? Legyen egy teli tank egy hónapra, ha nem azzal jársz mindenhova és nem hosszú utakat. Mondjuk 25 ezer/hó a tankolás.
Éves súlyadó is van, nekem az évi 14 ezer.
Éves kötelező, első kocsinál első évbe nekem 60/év. De attól is függ hol laksz. HA vidéken kis községbe, és kis kocsit veszel stb akár évi 30 is lehet.
Évente olaj, szűrő csere stb évente egyszer 30-40 (megint kocsifüggő)
Aztán kopó alkatrészek, gumik...
Szóval az amit a 3-as írt, havi 50 tisztán félrerak az reális. Mivel nem minden hónapba kell rákölteni így görgeted magad előtt a pénzt, és lesz mihez nyúlni.
Ahogy korábban is írták, ez nagyon széles határok között változik. De itt van egy oldal, ahova az emberek beírják az autós kiadásaikat.
Az oldal átlagot is számol, ami évi 1 237 920 ft, vagyis kb. havi 100 ezer ft. Olcsó autónál és átlag alatti használatnál is legalább ennek a fele szükséges. De ehhez nagyon szerencsés vétel kell és profinak kell lenni az autójavíttatásban.
A saját példám, csak iránymutatásként, mert ahogy írták minden autó más:
160 lóerős 4 éves dízel autó
Adó 40eFt/év.
Biztosítás: 50eFt/év
Casco: első évben rábeszéltek. Akkor 120eFt/év volt. De mivel nem volt káresemény és még így is emeltek volna a díjon, lemondtam. Ha egy fél milliós károm keletkezne holnap, még így is pluszban vagyok.
Autópályamatrica: 4 db megyei, kb 25eFt/év
Szerviz: olajcsere és egyebek, meghibásodások nélkül 100eFt.
Gumi éves szintre lebontva kb 30eFt/év.
Autótakarítás, illatosító, szélvédőmosó, ablaktörlő lapát minden egyéb apró tétel: 20eFt/év.
Parkolásra szerencsére nem kell költenem. Saját garázsom is van.
Üzemanyag használatfüggő.
Tehát nagyjából 25eFt/hó hogy csak van az autó. Ehhez érdemes még félrerakni a váratlan költségekre, meghibásodásokra. + üzemanyag, amivel használod. Ha keveset is használod, 50 alatt nem nagyon áll meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!