Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hasznos a ködlámpa, vagy sem?...

Hasznos a ködlámpa, vagy sem? Nektek milyen tapasztalataitok vannak?

Figyelt kérdés
Nekem sűrű ködben, gyári, nem mókolt ledes vacak semmit sem ért. Inkább elvakultam jobban. Másoknak milyen tapasztalatai vannak?
2022. febr. 14. 13:09
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
Mármint nekem gyári van. Nem ledes vacak. Rosszul írtam le.
2022. febr. 14. 13:10
 2/14 A kérdező kommentje:

Próbáltam hóban, hátha jobb. Próbáltam esőben. Na itt talán minimálisan használható.

Mégis mi értelme van?

2022. febr. 14. 13:14
 3/14 anonim ***** válasza:
Inkább helyzetjelzőként használható ködben. Én úgy vettem észre. Ha jön szembe egy autó, először a ködlámpa tűnik fel a ködben.
2022. febr. 14. 13:19
 4/14 anonim ***** válasza:
76%
Nekem is gyári van, nem ledes és jobb. Ugye a kocsi előtti szakaszt világítja meg, határozottabban jobban látni mindent. Alapból azokat nem értem akik ködben refivel mennek. Nah azzal xart se látni. Tompított vagy tompított + ködlámpa a jó.
2022. febr. 14. 13:19
 5/14 anonim ***** válasza:
91%
Hóban esőben max az út szélét látod jobban. Ködben jó, bár az ritka, inkább aki vezet hajnalban pl
2022. febr. 14. 13:28
 6/14 Valentino BROssi ***** válasza:

Tapasztalat szerint a '90-es évek közepétől sok tucatautón (főleg Volkswagen márkáknál és japánoknál) szarul csinálták meg, nem megfelelően veti a fényt és valóban visszavakít. Egyszerűen irigyek lettek a gyártók, hogy a másiknak van aztán kötelezően ki lett adva az ukáz a tervezőknek, hogy lehessen rakni a lökhárítóba ilyen kiegészítőt, mert milyen ciki már, hogy a másik gyártónak van, nekünk meg nincs. Ha megnézed a Volvókon, Saabokon ott ki van tolva egészen a lökhárító széléig, mert az északi időjárásban már teszteléskor rájöttek, hogy mi a jó elhelyezés, de pl. a régi francia autókon is jellemzően hasznos (ők elve nem vakító fehér fényt használtak gyárilag, hanem kadmiumsárgát, amíg be nem tiltotta az EU).

Manapság autókon már általában figyelnek erre és olyan helyre tervezik az opcionális ködlámpát, hogy valóban úgy szóródjon a fény, hogy se a sofőrt, se másokat ne zavarjon, viszont a magasabb építésű autókon (SUV-okon) meg azért nincs értelme, mert gyakran túl magasra kerül - föld felszíntől mérve max. kb. 20-25 centiig van értelme, szóval simán érhet az a meglepetés, hogy egy Suzuki Swift ködlámpája hasznosabb, mint egy BMW X6-osé.

2022. febr. 14. 13:31
 7/14 anonim ***** válasza:
68%

Ez arra jó hogy téged vegyenek észre jobban és ne te láss vele jobban. Én sűrű ködben az első ködlámpát felkapcsolva rosszabbul láttam mint nélküle akkor döntöttem el hogy többet nem használom mg a szembejövőket azért jobban zavarja, tehát nekem sem jobb meg neki sem. Ha sötétbe megyek lakotterületen kívül úgy hogy szemből senki nem jön akkor távolságit felnyomom és ennyi. Nem túl ködös időben még az is többet ért.

Jelenlegi autómon nincs ködlámpa csak hátul ködzárófény de ez nekem bőségesen elég. Ködzáró fényt nem is használtam mert ha jönnek mögöttem akkor minek nem is lehet mert csak zavaró. Talán akkor volt felkapcsolva mielőtt műszakira vittem hogy lássam hogy egyáltalán működik nehogy emiatt bukjon az egész.

2022. febr. 14. 14:03
 8/14 anonim ***** válasza:
0%
Normális ködlámpa kell, és amúgy ködben az lenne a "normális" ha a tompítottat leveszed, és a ködfénnyel bevilágítod az utat, alulról, de szinte mindig úgy van bekötve gyárilag hogy ezt nem tudod megcsinálni, így a tompított fénye rontja a hatásfokot.. de az út szélét még így is jobban látod, mert a ködfény a kocsi előtt világít, és szélesebben....
2022. febr. 14. 14:55
 9/14 anonim ***** válasza:
30%

Sokat számít maga a ködlámpa és rengeteget az elhelyezkedése.

Az elől lent lévők nagyon jók, a SUV-okon magasan lévő semmit nem ér kb.

2022. febr. 14. 15:00
 10/14 A kérdező kommentje:
8. ÖNMAGÁBAN a ködlámpát a KRESZ szerint tilos használni.
2022. febr. 14. 15:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!