Milyen 2012 előtti, keveset fogyasztó, kis benzines autót ajánlanátok, ami aránylag megbízható is?
Tehát max ilyen 6, 6-5 literes átlagfogyasztása lenne. Van ilyen egyáltalán?
Jó lenne megúszni 7-8 százezer alatt.
Néztem Ford Fiestákat, ami pont jó lenne, de azt írják a méretéhez képest sokat eszik.
7-800 ezer forintért nagyon meg kell válogatni, hogy miket nézegetsz, és főleg kompromisszum késznek kell lenni. Ergo ennyiből nem fogsz kényelmes, csendes, kellemes autót venni, ami közben megbízható is és keveset is fogyaszt, sőt, valószínűleg nem is fogsz esztétikailag kifogástalan autót venni. A kilométeróra állásának nézegetését meg érdemes teljesen elfelejteni, ennyiért tényleg állapotot és átlátható előéletet veszünk, nem futást.
Vasaló Swiftet például érdemes lehet keresni, példának itt van egy hirdetés, amit én akár meg is néznék, ha ennyiért keresnék autót:
Kopogós műanyagok, csóringer imidzs, semmi extra. Viszont baromi megbízható autók, még rossz karbantartással is sokat elmennek, ha meg megadod neki azt a keveset amit kér, akkor tényleg nincs mitől tartani. Még úgy sem, hogy ennyit futott. Egyébként mivel könnyű, egészen fürge ezzel a motorral is, a fogyasztása baráti, bár Budapest belvárosában ahogy kb az összes autó, úgy ez is be tud nyelni 7-7,5 litert.
Hasonlóan minimálautó még a Daewoo Kalos (később Chevrolet Kalos), bár a Swiftet én személy szerint kicsit többre tartom minden téren. Viszont ezt olcsóbban megkapod a vasaló Swiftnél, kaphatsz belőle ennyiért akár nagyon korrekt állapotú és nem sokat futott példányt is, akár ez is lehet ilyen, ha igazat mondanak:
Arra érdemes ezeknél számítani, hogy bár 1,2 literes kis motorja van, a Daewoo / Chevrolet motorok magukhoz képest sokat fogyasztottak akkor, tehát 7 liter környékét le tudja nyelni.
Ha nem félsz kicsit régebbi autót venni, akkor sokan szeretik még az első generációs Yarist. A rozsda ezeknek már nagy ellensége tud lenni, olyat kell kifogni ami még nem rohad és javítva sem volt - akkor viszont nagyon kezes kis kocsi, mechanikailag nem nagyon van velük probléma.
Itt van egy, ami megnézésre szerintem érdemes, a küszöbök alján látok már rozsdakezdeményt, de ez még egy kezeléssel megoldható vétel után egyből:
206-os Peugeot is kijön ennyiből korrekt állapotban, nekem személyesen ez lenne a választásom, ez a "legtöbb autó" szerintem ennyi pénzért, ami megbízható (felejtsd el a "3F-szabályt" - hiába francia, a 206-ossal nincs sok gond, nem véletlen van még mindig annyi belőle mint a szemét, és a szerelők legtöbbje is ért hozzá, azzal sem lesz gondod), rozsdára itt is érdemes figyelni (bár nem kiemelkedően hajlamos rá, csak hát a korral jár).
Itt egy például, ez az 1,4-es benzines motor ajánlott hozzá, fürge, megbízható, és nem fogyaszt sokat: [link]
Amit semmiképpen nem ajánlanék, pedig kaphatóak ennyiért, és vonzók lehetnek:
- Volkswagen Polo: rohadnak, mint a bűn (szokásos VW küszöbgondok, amelyik még nem rohad, az meg bőven túl van árazva), és a benzinesek egyrészt magukhoz képest sokat fogyasztanak (az 1.4-es például 8 litert simán bevág, akár 10 körül is ha nyomod neki, és nyomod mert még lomha is), másrészt olajfogyasztásra erősen hajlamosak. Egyébként a beltér minősége, az autó futása, komfortérzete valóban jobb nagyjából az összesnél amit kaphatsz ennyiért ebben a kategóriában, de ennyit nem ér. Skoda Fabia, Seat Ibiza technikailag majdnem ugyanez az autó, azokkal sem barátkoznék.
- Opel Corsa C: nem tud minőségérzetben, vagy bármiben semmivel sem többet, mint akár a Peugeot 206 (sőt...), az ázsiaiaknál sem sokkal komfortosabb. Cserébe az Ecotec motorok itt is zabálják az olajat, alapvetően kevésbé megbízható, mint amiket ajánlottam.
- Ford Fiesta: nem volt a Fordnak túl erős időszaka a 2000-es évek eleje, úgyhogy kihagynám - sem a motorok nem túl golyóállóak, sem a rozsdavédelem nem annyira jó. A futómű, a vezetési élmény talán a Fiestában a legjobb ebben a kategóriában (bár a Peugeot szerintem közel van hozzá), de ez az egyetlen pozitívum ami felhozható mellette.
Javítok egyet az első kommentemen: sajnos nem figyeltem eléggé, a Swiftnél amit linkeltem érdemes megkérdezni hogy mi a fene az ott a jobb oldalán, fura tükröződés, vagy sérülés.
A Kalos meg rohad a bal oldalon az ajtó alatt. Azt emiatt én meg sem nézném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!