A kinyomócsapágyon milyen terhelés van amikor a kuplungpedál nincs benyomva?
Köztudott, hogy a pedál benyomásával a kinyomócsapágy benyomja a tányérrugó középső részét (elengedve ezáltal a nyomólapot, és megszüntetve a lendkerék és a nyelestengely közötti mechanikus kapcsolatot) és ebben az állapotban a kinyomócsapágy forog és nyomóterhelés éri.
Mi a helyzet akkor, amikor a kuplungpedál nincs benyomva, és a kinyomócsapágy elvileg nem nyomja a tányérrugót?
Ilyenkor foroghat a kinyomócsapágy?
Elképzelhető -e hogy épp érinti a kinyomócsapágy a tányérrugót, ami által még épo forog, bár lényeges nyomóterhelés nem éri?
Jól gondolom, hogy ez egy holtjáték beállítástól függ?
Nem, felengedett pedálnál a csapágy nem csinál semmit. Nem érintkezik semmivel, nem forog, nincs rajta semmilyen terhelés.
Régi autóknál volt állítható a kuplung és akkor ha túl sokat állítottál rá, akkor hozzáért a csapágy a laphoz. Ahol nincs kézi állítási lehetőség (azaz az elmúlt 20 évben kb. az összes autó), ott ez nem történhet meg.
1-es, és ebben te biztos vagy, csináltál már ilyet??
Nem hinném...
A holtjáték a kinyomás kezdete, és a pedál felső holtpontja között van. De a kinyomás kezdetekor már régen hozzáér a csapágy a kuplungszerkezet tányérrugóihoz.
Tehát forog a kinyomócsapágy terheletlenül is, nem véletlenül hallatszik alaphelyzetben is, ha döglött a csapágy. Kinyomva meg aztán pláne.
Csak a terhelés nem mindegy, csapágykatalógusokban meg van adva a csapágyak maximális terhelhetősége.
Nyilván a maximum közelében hamarabb elkopnak.
#3, 2-es vagyok, csináltam már ilyesmit. Cseréltem már kuplungot autón, motoron, állítottam már kuplungbovdent is😱 Nemsokára befigyel egy kuplungcsere a motoromon, mert kivan a kinyomócsapágy, oszt akkor már cserélek lamellákat is valami párezer forint.
A holtjáték az az, amikor nyomod a pedált, de még nem csinál semmit. Gondolom azért hiszed azt amit, mert ugyan ahogy kopik a kuplung és te lazítassz/ feszítessz a bovdenen, úgy tényleg a kinyomó csapágyanak "teszed arrébb" a kiindulási helyzetét, de az felengedett kuplunggal, jól beállított bovdennel sosem ér hozzá a szerkezethez. A baszna be, ha folyamatosan forogna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!