Ilyen gyakori és általános lehet az olajfolyás?
Sajnos ez nem csak Pesten van hanem sok más helyen még falvakban is.
Sajnos sok autóból szivárog vagy a motorolaj, vagy a váltóolaj, vagy más egyéb folyadék pl kormányszervó olaj stb... A baj az hogy már régóta létező dolog ez mert sokan inkább utántöltenek és nem érdekli őket hogy valahol szivárog. Sokszor műszakira is úgy viszik el hogy előtte gyors lemosatás és egyből megy vizsgára hogy ne látszódjon.
Hozzám anno került egy olyan autó egy ismerősömtől ami alatt mindig találtam olajcseppet kb 5 Ft-os érme nagyságút egy éjszaka alatt 2 nap alatt 2x akkora folt volt. Az autóból nem fogyott semmi ezért is csodálkoztunk. Persze a motortérbe voltbőven olajsár így azt elvittem lemosatni jó alaposan és utána egyszerűen nem volt olajcsepp az autó alatt. Kiderült aztán ismerőstől hogy amikor nála volt az autó rossz volt a kartergáz elvezető és ott volt olajpára ez lecsapódva csepegett le az autó alá, Ő kicserélte a csövet de nem takarította le a motort meg semmit így a korábban kicspaodó olajpára amivel azért megtelt az a rész az csepegett szép lassan.
Gyakori és általános, mivel a járműállomány átlagéletkora 14 év feletti és náhány filléres tömítés vag yszimering cseréje esetén a járulékos munkadíj ( a csere időigényessége miatt) olyan méreteket ölt, hogy olcsóbb olajjal utántöltögetni évekig, mint cserélni.
Amíg az ilyen autók gond nélkül átmennek műszakin addig ez így is marad.
Ez már nekem is feltűnt. És ezek szerint igen.
Nálam a 17 éves autómnál is volt ilyen gond. A generátor végén lévő vákuumpumpa elkezdte engedni az olajat. Itthon a garázsban tűnt fel. De addig gondolom az utcán is elejtett jó pár cseppet.
Azonnal szerelőhöz mentem és megcsináltattam. De sokan gondolom leszamócázzák. Inkább utánatöltögetnek, nem érdekli ha csurom olajsár lesz a blokk, de nehogy már szervizre költeni kelljen! :O Én már nem csodálkozom semmin... van aki egy ablaktörlő lapátra is sajnál pár ezer forintot.
a 10 évnél idősebb autók nagyrészénél van valamilyen kenőanyag szívárgás, amig nem jelentős a legtöbb autós leszarja mert nem éri meg egy valag pénzt elkölteni például egy főtengely szimering cserére ha ez önmagában annyira jelentéktelen hogy az olajszint nem csökken ettől
Az idősebbb autók kb 90%.ának ha alánézel olajos a mostor vagy a váltó környéke
A legtöbb autónál szivárog valamennyit az olaj. Nálam is olajos volt a motor alja. Elvittem rendbetetetni, cseréltek szelepfedél, olajpumpa, karter, főtengely, veztengely.... mindenféle tömítést a hengerfejen kívül, aztán lett az enyhe olajpárából 1csepp /másodperc :D
Csavarok túl voltak húzva, ahol lehet a tömítés megroppantva, vagy épp fordítva tették be...
Pedig elvileg a márka pontos ismerői.
Túl bonyolultak a mai autók, és túl sokféle van. Nem várható egy szerviztől, hogy mindet pontosan ismerje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!