Nagyobb viszkozitású (meleg oldal) motorolaj okozhat kárt?
Pl:Van egy Opel Corsa B 1.2 x12xe 16v 2000 év.
Itt a gyári ajánlás a 15w40, a 10w40 és a 5w50 Acea A2-96 (A2 tudom, hogy megszűnt és más van helyette)
De emellett belerakhatok:5w30tól 20w50ig.
Vagy Skoda Felicia 1.3 MPI 50kw 1999 év.
Oda csak azt írja, hogy feleljen meg a VW 500 00, VW501 01, VW 502 00 Acea A2 vagy A3 96 minősítésnek.
De emellett belerakhatok szinte bármit.
Az 5w30 tól a 10w60-ig, 20w50ig.
Most ha a gyári gépkönyveket nézem és azok szerint önthetek bele nagyobb viszkozitású olajat akkor nem okozok velük kárt jól gondolom?
Rakott valaki nagy viszkozitású olajat ilyen típusú motorokba?
Valaki tapasztalat?
Köszönöm a válaszokat.
x12xe-be 15/40?
Az az opel láncos csodamotorja, annál a sűrű olaj lánckenési problémát okoz.
Csináltam már ilyen motort, még egy akkora gagyit az életemben nem láttam, pedig pár motort már szétlegóztam.
A felső műanyag!!! láncvezető olajozza a láncot egy kis furaton keresztül, ha sűrű az olaj, nem préseli át a furaton az olajat.
Angol fórumokon vannak fotók besült láncokról, elégett láncvezetőkről ennél a motornál.
De a vékony olaj miatt meg elkopik az olajszivattyú, meg a hajtókarcsapágy....
Német tehnyik.
Bár a renault 1.5dci-nél meg az 5-30-as olaj van előírva, 30 ezer km-ként, na annak is megvan az eredménye, 350 ezernél szétkopott motor, turbó, dugattyúk.
Szóval a gyári előírás nem mindig a szentírás.
a 20W50-et felejtsd el, az trakeszba való.
a 0W30 sem árt, csak lehet, hogy azt már csipegeti. a fullszintetikus olajok már nem tesznek tönkre semmit, talán az ásványiak (10W felett)
a mostani szabványok szerint SAE 5W40(30)tökéletes, az API lehet SM is.
nálad ez a 10W60, meg a 20W50 becsípődött? még a 10W60 talán, ha csak az van a sufniban...
magas meleoldali viszkozitású olaj csak akkor kell ha folyamatosan max fordúlatszámon mész max sebességgel nagy melegben hosszú utakon
nem hiszem hogy te a corsádat igy használod
abba az autóba a10W40 vagy esetleg az 5W40 a legjobb választás, olcsó és jó is bele
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!