Ha színtévesztő vagyok, akkor van még esélyem letenni a B kategóriás jogosítványt? A színtévesztés ellen lehet valamit tenni?
Ma voltam az iskola orvosnál és ő azt mondta, hogy egyáltalán nem lehet B kategóriás jogsim, ha színtévesztő vagyok.. :(
Valaki volt már hasonló helyzetben?
Köszönöm a válaszokat!
Színtévesztők vezethetnek személygépkocsit, "hivatásos" nem lehet, de még az sem biztos.
Létezik korrekciós szemüveg szintévésztők számára, ami a vörös, és a zöld szín érzékelés frekvenciáit eltolja egymástól, de a sima B-s jogsihoz az sem feltétel.
Kérdezd a háziorvosodat, ha nemet mond, ne hagyd annyiban.
1.2.4. A színlátás zavara esetén az egészségi alkalmasság szemész szakorvos véleménye figyelembevételével állapítható meg.
Én hivatalosan enyhe vörös-zöld szintévesztéssel simán kaptam jogsit. Ahogy az előttem szólok is irták, hivatasos jogositvanyom nem lehet. Ez van.
Amúgy még motorra is megvan.
Az orvosok ebben nagyon hülyék.
Én vitorlázórepülni akartam 14 évesen, ott kötötte a lelkemre a szemész, hogy ne vegyek autót, mert úgysem lehet jogsim, majd 10 éven belül egy családi ismerős orvos a beszélgetés során erre azt mondta, hogy ez nem így van. :D
Aztán ugyanezt megjártam a következő körben is, mert felbiztatva elmentem az üzemorvoshoz, elémrakta a japán könyvet, mondtam neki előre, hogy színtévesztő vagyok, de... erre már rá is b*szta a 'nem alkalmas' bélyegzőt. :D
Onnan hoztam vissza a dolgot, mondván tétován, hogy, csókolom, hát úgy tudom, hogy külön vizsgálattal... Erre azt válaszolta, ja, hát ha azt az utat akarja választani... áthúzta a nem alkalmast, és adott egy beutalót a pályaalkalmasságvizsgálóba. :D Tiszta kabaré volt. :D Elmentem az intézetbe, tekertem kettőt az anomaloszkópon, és már mentem is haza, a papírral, hogy B, de állásvállalásra nem jogosít.
B jogsid lehet
Hívatásos jogsit nem engedik színtévesztőknek, de hogy milyen logika mentén azt nem tudom.
Én például 20 éve vezetek B jogsival személyautókat kisteherautókat is, de még sose volt gondom a vezetéssel azért mert az isihara könyvben nem tudok minden betüt, számot elolvasni(színtévesztő vagyok:)
Biztos ha beülnék egy 3.5 tonna feletti teherautóba, egyből meghalna körülöttem mindenki a bürökraták szerint:D
Vicc ez az egész színtévesztős szabályozás szerintem, sok embertől veszik igy ela lehetőséget hogy esetleg olyan munkát válaljanak amit szeretnének...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!