Automata váltóknál miért így vannak a fokozatok?
A legtöbb hagyományos automatánál én eddig csak a PRND sorrendbeli elrendezést láttam. Ez miért van így? Van valami technikai oka hogy csak így tudják megoldani a váltót, vagy megszokás?
Mondjuk ami nekem még feltűnt, hogy manővereknél (pl parkolás) ilyen sorrendben kell kapcsolni a váltót:
D-előre mész a parkolóig
N-mikor megállsz
R-tolatsz a parkolóba
P-megállsz
És kifele tolatásnál ugyan ez csak visszafele.
"Mondjuk ami nekem még feltűnt, hogy manővereknél (pl parkolás) ilyen sorrendben kell kapcsolni a váltót"
Hát csodálatos megfigyelőképességgel rendelkezel, hogy sikerült észrevenni, hogy működik a váltó :D
Nekem meg 1D2NR van, és külön rögzítőfék.
Itt az 1: fix 1-es. Nem kapcsol tovább. Nagy vonóerő, alacsony sebesség.
A D -végigkapcsol mindent, 1-től 4 -ig, elég dinamikusan, viszont a végsebesség elég magas fordulatnál jön elő.
A 2: -eleve 2-esből indul, lomhábban, nyújtottabban. Viszont minden fokozat "vége" alacsonyabb fordulat, és országúton alacsonyabb fordulaton utazik nagy tempóban.
N, és R -ezt ugye nem kell mondani. :)
...ja de igen, ha az R-hez még azt hozzáteszem, hogy ha "meg van hekkelve" a váltóvezérlő, akkor R-be téve is felkapcsol negyedikig... :D
A leírt fokozatokat nem kell végig kapcsolgatni a parkolásnál, D- ből álló helyzetben áthúzod az előválasztó kart R-be.
Persze, közben ott volt az N, de időben mit vesztettél? Egy tized másodpercet?
A megálláshoz nem az N fokozat a kulcs, hanem a fék - megállsz és utána váltasz irányt, nem menet közben.
Azt már leírták hogy a D R miért nem került egymás mellé.
Ténylegesen az N fokozat nagyon ritkán használt, úgy lehet néhány métert mozgatni az autón, de egyébként, ha kiveszem sebességből, sík terepen P-be kapcsolom, nem N-be
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!