Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Automata váltóknál a számozott...

Automata váltóknál a számozott fokozatokat hogyan kell használni?

Figyelt kérdés
Nem tudom az új autókban mennyire van még jelen, de a régiekből ismerjük a Direkten túl található számozott fokozatokat. (Nem tudom mi a hivatalos nevük.) Azt tudom, hogy ezek szabályozzák, hogy a váltó maximum hányadik sebességig kapcsoljon fel. (Hármasban harmadikig, kettesben másodikig, egyesben meg sehova.) A kérdésem azonban az, hogy ezeket is csak álló helyzetben szabad kapcsolni? Értem ez alatt, hogyha a körülmények hirtelen megkövetelik, akkor mindenképp meg kell állni a D-ből 3-asba, vagy 2-esbe történő kapcsoláshoz? És ha ezek közül használom valamelyiket, akkor sem lehet mondjuk 2-esből 3-asba, vagy fordítva? (Az 1-eshez a magas fordulat miatt viszont gondolom, hogy mindenképp meg kell állni.)

2020. nov. 22. 16:43
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az nem "Direkt" hanem "Drive" az angol hajtás, vezetés szóból ered. Hasonlóképp "N" = Neutral = üres, "P" = Park = parkoló állás "R" = Reverse = hátramenet

N - D - 3 - 2 fokozatok között lehet menet közben váltani. Arra kell csak vigyázni, hogy az adott fokozat maximumának megfelelő sebesség fölött ne válts bele; pl.: ha 160-at mész az autópályán, ne rakjad 2-esbe.

2020. nov. 22. 16:54
 2/4 anonim ***** válasza:
73%

a régieknél(25 éves)még meg kellett állni, de az azóta gyártottaknál már nem..naponta járok meredek hegyoldalon és ahogy az emelkedő kívánja menet közben húzom vissza kettesbe, ha vontatok, akkor L-be(1)...ezeknél az agyonelektronizált automatáknál már nem történhet baleset, véletlen rongálás, stb..

Volt egy Omegám, régi háromfokozatú..kölcsönadtam olyannak, aki még nem ült automatában..mint megtudtam, elbambult, és autópályán visszaváltott háromból kettőbe..

...autómentő szépen keresett..

A mai automatáknál ha nincs mechanikusan reteszelve, akkor az elektronika hülyebiztosként védi a váltót(ilyen van most nekem)

2020. nov. 22. 16:58
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
az #1-es jobban írta le, mint én, úgyhogy már mindent tudsz.
2020. nov. 22. 17:01
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2020. nov. 22. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!