Szükséges izzót cserélni?
Ha alapból gyenge a gyári izzó, akkor cseréld ki erősebbre... 16 éves autó, gondolom nem Ultramegacsodaled vagy Xenon van benne, szerintem 4000 Forintért olyan halogén izzót (párat) kapsz, hogy lefosod a bokád.
Amúgy meg igen. Ha tudod hogy matt a búra... Vidd el polÍroztasd fel könyörgöm.
Az izzók fénykibocsájtása csökken az idővel. Lehet cserélni, de a hatás mérsékelt lesz.
Viszont a műanyag búrák fél óra alatt akár kézzel is víztisztára polírozhatók. Időnként az Aldiban 2.000 Ft táján lehet kapni polírozó készletet. Eredetileg karosszériára van kitalálva, de nekem a búrákra is bevált.
Vagy a kaufer.hu-tól is lehet venni fényszóróra való vagy más polírozo anyagot tartalmazó készletet. Illetve autófesték boltban is van polírozóanyag, de nem tudom, hogy ott adnak-e kis mennyiségeket.
Ha nincs levédve és napon áll, védőlakk híján a a fényszóró fél-egy év alatt újra bemattul. Akkor megint lehet polirozni. Nem fog elfogyni.
"kell e izzót cserélni, akkor is ha még nem égett ki?"
Egyébként megteheted, hogy az egyik fényszóróba berakod a tartalék izzót. Ha a fényszóró elé tartva egy tárgyat, szemre nem látsz különbséget, akkor az országúton sem lesz észlehető javulás az izzócserével.
A gyári izzók alapból gyengén világítanak ezért bírják sokáig. Érdemes cserélni erősebbre vagy újabbra. Az emeltfényű izzók nagyon jók viszont azok nem bírják sokáig kb 1 évig napi használat esetén.
A búrákat persze nem ártana polírozni vagy elviszed políroztatni ez lényegesen sokat fog változtatni, meg én egy öreg autónál szét szedtem a búrát és belül is kitakarítottam a visszaverő részt mert poros volt és rá volt tapadva, persze azt csak akkor ajánlom ha letudod olvasztani a szigetelését plusz tusz is rá tenni másikat mert elég macerás és ha nincs rajta szigetelés hamar befog ázni, párásodni és a búra mehet a kukába. Vagy ha nem drága egy másik búra valami nevesebb utángyártótól akkor érdemes cserélni és pár évig nem lesz vele gondod. A polírozás is csak pár hónapig fog érni valamit hiába lakkozod le utána és esetleg fóliázod ugyanúgy rossz lesz egy év után főleg ha egy nyarat kell átvészelnie kint a tűző napon órákig. Azok az UV védő kotyvalékok amiket szoktak adni egy polírozó készlethez rohadtul nem érnek semmit (tapasztatam).
Vártam hogy mégegyszer kitedd a kérdést de hiába…
Az izzó fényereje idővel gyengülhet de ez maximum műszerekkel mutatható ki, te nem fogod szabad szemmel észrevenni a különbséget. Egy újabb típusú, növelt fényerejű izzó valamivel jobban világíthat de ez sem egy olyan megoldás amitől hirtelen látnál az utakon.
A foncsor is mattulhat idővel ami miatt romlik a fényerő, ez felújítható, viszont egy 2005-ös autó halogénes lámpáját megvenni valószínűleg olcsóbb mint egy ilyen szakemberrel felújíttatni.
Ha érzel magadban ilyenirányú érdeklődést akkor meg lehet próbálni otthon a búrát újralakkozni, ez aprópénzbe kerül és látványos javulást is hozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!