Mennyi idő alatt csinálnak meg egy vezérműszíj szakadást? Azt is bele értve hogy mindent cserélnek amit ilyenkor szükséges. Egy hét alatt kész van?
Az attól függ hogy milyen baja lett ettől.
Mert ha a szelepek belevertek a dugattyúba vagy a szelepek, szelepszárak elgörbültek, akkor az sokba és sok időbe telik megcsinálni.
Sőt akár komplett hengerfej csere is lehet.
De ezt mind csak megbontás után lehet megmondani.
Attól függ milyen típusú motor.
Ha a szelepek működését szabályozza a szíj, akkor szakadástól a motor teljesen tönkre mehetett. Ezt motorcserével, vagy teljes szétszereléssel, dugattyúk, szelepek cseréjével lehet javítani. Ha ilyen motorod van, lehetsz még szerencsés, de valószínű a GTK.
Ha nem, akkor csak az időzítést kell újra beállítani, görgőket és feszítőt cserélni. Ez pár órás munka.
"Ha a szelepek működését szabályozza a szíj, ..,"
A vezérműszíj minden motorban a szelepek működését szabályozza. De vannak ún. non-interference motorok, főleg a hengerenként két szelepesek között, ahol a dugattyúk és szelepek nem mozognak be ugyanabba a térbe. Ezek garantáltan nem károsodnak egy vezérműszíj szakadásnál.
Köszönöm szépen mindenkinek a szakmai válaszát, sokat segített!
Közben már nagyjából tudom a választ a kérdésemre. Autópályán 120 - szal előzve történt a hiba (tudom ezt nem írtam le a kérdésemnél) szóval 16 szelepes, így teljes hengerfej csere lesz meg miegyéb... Igen, tényleg tele vannak a szerelők munkával ez valóban így van. KB 10 autó ott állt a műhelyben és előtte, de! Mivel kifizettem a szükséges alkatrészek árát ezért így engem előre vettek a listán. Ha fizetsz, akkor csinálják a kocsit, ha nem akkor várnod kell. Így kB jövő hét közepére ígérte a szerelő hogy készen lesz, de nem fix az időpont, mert ez kemény meló lesz. És igazatok van, tényleg nagyon nagyon zsebbe nyúlós a dolog 😞😞
De nincs pénzem másik autóra és különben is imádom ezt az én kis huszonéves ótókámat és szeretném még minél tovább használni.
Mit mondtak, mennyibe fog kerülni?
Felújítják, vagy bontott hengerfej lesz?
Egyébként egyetértek, hogy idős autónál lehet értelme a nagyösszegű javításnak. Nem az számít, hogy az autó árához képest mennyibe kerül. Az az eldöntendő kérédés, hogy az eladási ár+javítási költség árért kapsz-e hasonló használati értékű és megbízhatóságú másik autót. Ha nem rozsdásodik és Neked megfelel, megéri javíttatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!