Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Hány éves gumiköpenyre mondaná...

Hány éves gumiköpenyre mondanátok azt hogy már nem teszitek fel? Személyautó, téligumi

Figyelt kérdés

2021. dec. 22. 15:22
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
30%
8 évnél régebbit nem tennék fel és ha fiatalabb de mondjuk repedezett, akkor sem.
2021. dec. 22. 15:25
 2/17 anonim ***** válasza:
47%

4, nagyon max. 5 évente cserélem az abroncsokat.

Mindig újat veszek, felső közép kategóriásból.

2021. dec. 22. 15:29
 3/17 anonim ***** válasza:
19%
Télinél ha 6 évesen is még puha és érzem, hogy van tapadása akkor még 1 évet kihúznék vele.
2021. dec. 22. 15:39
 4/17 anonim ***** válasza:
34%

Egyértelműen erre nehéz válaszolni. Megnézném milyen állapotban van. Vannak-e rajta mikrorepedések. (Először a mintaárkokban jelenik meg.) Milyen a profilmélység. 4 mm alá nem mennék be, még ha a jogszabály mást is mond. Milyen a tapintása. Sokszor lehet érezni kézzel is, hogy mennyire van kikeményedve. Valamint kipróbálnám. Ha nem forszírozva, normál stílusban hajtva a legkisebb bizonytalanságot érezném tapadásban, akkor csere.

Ha megnézzük az utcán, parkolókban egyes autókon, sajnos a többségen, milyen gumik vannak, kötve hiszem, hoyg a magyar átlag egy 3-4 éves újonnan vett gumit hajít a kukába és vidáman veszi az újat.

5-6 év felett már mindenképp erősen kérdéses egy gumi állapota. De nem kizárt, hoyg még 7-8 évesen is használható.

2021. dec. 22. 16:13
 5/17 anonim ***** válasza:
0%

Az általános konszenzus szerint a gyártók max 5 évet javasolnak, azonban tervezés szerint kb. 10 évvel számolnak. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy 10 évig semmi baja és az 5 éves ajánlás csak pénzlehúzás. 5 évig garantálnak megfelelő, biztonságos teljesítményt (feltéve, hogy megfelelő állapotban van), 10 évig viszont csak annyit garantálnak, hogy nem fog széthullani az autó alatt (megintcsak, állapotfüggő).

Ennek folytán én az 5 évet be is tartom, mert ez nem csak amolyan "olvastam a fészbúkon" típusú dolog.

2021. dec. 22. 16:56
 6/17 anonim ***** válasza:
0%
Nem tudok konkrét számot, mivel az is számít hogy mikor rakták fel a gumit. Lehet, hogy 2 évet porosodott egy raktárban, ha szakszerűen tárolták, akkor az olyan, mint az új. Úgyhogy állapottól függően mondjuk 5-8 év maximum.
2021. dec. 22. 18:04
 7/17 anonim ***** válasza:
27%
Úgy néz ki, valami nagyon rosszat mondtam. A három illető közül valaki esetleg kifejtené?
2021. dec. 22. 18:37
 8/17 anonim ***** válasza:
30%

5 éves korában kerülne utoljára fel. Lehet szórakozni öreg gumikkal, de én saját bőrömön tapasztaltam, hogy mivel jár...

#6: nem én pontoztalak le, de én sem értek egyet. "Szakszerű tárolás" csak a mesében van. Bevágják a raktárba, aztán rádsózzák a több éves vackot, pedig ugyanannyiért kaphatnál idei gyártásút is.

2021. dec. 22. 18:49
 9/17 anonim ***** válasza:
43%
#7 Engedd el, gondolom betaláltak a bréemvés hülyegyerekek, akiknek a gumi 10 évnél és 1mm-es profilmélységnél kezdődik, mert az pont ideális DRIFTELNI, hisz ők mind kenblokkok. Más okot nem látok rá, hogy miért van lepontozva az összes jó válasz.
2021. dec. 22. 18:53
 10/17 anonim ***** válasza:
0%

#8: nem tudom, gondolom azért előfordul olyan is, hogy csak ott marad raktáron, mert mondjuk nem túl gyakori méret. Talán az egyik Égéstér podcastban hallottam, amikor a gumifejlesztő mérnök úr volt a vendég, hogy ha nem kapott napfényt, akkor még a hat éves gumi is újnak minősül, és az elöregedési idő onnantól számolódik, amint felrakod a kocsira.

Én csak erre akartam kitérni, hogy bár azért az nem gyakori, hogy hat éves gumit adjanak el újként, de én mondjuk vettem a vásárlás pillanatában két éves gumit, amin még rajta volt a matrica, és konkrétan olyan intenzív új gumi illata volt, mintha most jött volna ki a gyárból (konkrétan ami nekem kellett 13-as méret, az már egy elég ritka típusnak számít). És ebben az esetben, ha mellétennél egy olyan kétéveset, amit új kora óta valóban használtak, azért észrevehető lenne a különbség.

2021. dec. 22. 19:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!