Hány éves gumiköpenyre mondanátok azt hogy már nem teszitek fel? Személyautó, téligumi
4, nagyon max. 5 évente cserélem az abroncsokat.
Mindig újat veszek, felső közép kategóriásból.
Egyértelműen erre nehéz válaszolni. Megnézném milyen állapotban van. Vannak-e rajta mikrorepedések. (Először a mintaárkokban jelenik meg.) Milyen a profilmélység. 4 mm alá nem mennék be, még ha a jogszabály mást is mond. Milyen a tapintása. Sokszor lehet érezni kézzel is, hogy mennyire van kikeményedve. Valamint kipróbálnám. Ha nem forszírozva, normál stílusban hajtva a legkisebb bizonytalanságot érezném tapadásban, akkor csere.
Ha megnézzük az utcán, parkolókban egyes autókon, sajnos a többségen, milyen gumik vannak, kötve hiszem, hoyg a magyar átlag egy 3-4 éves újonnan vett gumit hajít a kukába és vidáman veszi az újat.
5-6 év felett már mindenképp erősen kérdéses egy gumi állapota. De nem kizárt, hoyg még 7-8 évesen is használható.
Az általános konszenzus szerint a gyártók max 5 évet javasolnak, azonban tervezés szerint kb. 10 évvel számolnak. Ez persze közel sem jelenti azt, hogy 10 évig semmi baja és az 5 éves ajánlás csak pénzlehúzás. 5 évig garantálnak megfelelő, biztonságos teljesítményt (feltéve, hogy megfelelő állapotban van), 10 évig viszont csak annyit garantálnak, hogy nem fog széthullani az autó alatt (megintcsak, állapotfüggő).
Ennek folytán én az 5 évet be is tartom, mert ez nem csak amolyan "olvastam a fészbúkon" típusú dolog.
5 éves korában kerülne utoljára fel. Lehet szórakozni öreg gumikkal, de én saját bőrömön tapasztaltam, hogy mivel jár...
#6: nem én pontoztalak le, de én sem értek egyet. "Szakszerű tárolás" csak a mesében van. Bevágják a raktárba, aztán rádsózzák a több éves vackot, pedig ugyanannyiért kaphatnál idei gyártásút is.
#8: nem tudom, gondolom azért előfordul olyan is, hogy csak ott marad raktáron, mert mondjuk nem túl gyakori méret. Talán az egyik Égéstér podcastban hallottam, amikor a gumifejlesztő mérnök úr volt a vendég, hogy ha nem kapott napfényt, akkor még a hat éves gumi is újnak minősül, és az elöregedési idő onnantól számolódik, amint felrakod a kocsira.
Én csak erre akartam kitérni, hogy bár azért az nem gyakori, hogy hat éves gumit adjanak el újként, de én mondjuk vettem a vásárlás pillanatában két éves gumit, amin még rajta volt a matrica, és konkrétan olyan intenzív új gumi illata volt, mintha most jött volna ki a gyárból (konkrétan ami nekem kellett 13-as méret, az már egy elég ritka típusnak számít). És ebben az esetben, ha mellétennél egy olyan kétéveset, amit új kora óta valóban használtak, azért észrevehető lenne a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!