Ha valaki nem a téli gumival közlekedik autóján,hanem nyári gumival azért bűntetés jár?Nem engedik tovább az M0-son a Rendőrök?Trélerrel kell hazaszállítani az autót?Létezik ilyen?
Nem, Magyarországon nem kötelező a téli gumi.
Minimum 1.6 mm profilmélység és tengelyenként egyforma méretű és fajtájú (téli/nyári) gumik kellenek.
Ilyen nálunk nem létezik.
Európai unión belül is csak pár ország (Ausztria, Norvégia, svéd.. stb) németben sem kötelező, csak ajánlott.
Magyarországon NEM kötelező a téli gumi ahogyan a nyári sem nyáron. Csak ajánlott. Az más kérdés hogy baleset esetén a biztosító hogyan viszonyul ehhez. Ha olyan kedvezményed van akkor az a kedvezmény nem fog élni ha kiderül hogy a nem megfelelő gumi miatt történt a baleset, de fizetni valamit akkor is fog csak drágább lesz neked.
A rendőrök maximum akkor vesznek ki a forgalomból a gumi miatt ha az vállalhatatlan állapotban van, tehát kellően ki van kopva, mintája is alig van, repedezett, szálszakadásos, stb... tehát rossz állapotban van. Csak azért mert nem évszaknak megfelelő van amiatt nem fognak kivenni és bírságolni, max szóban figyelmeztet hogy balesertveszélyes télen csúszos utakon nyárit használni de az a te döntésed hogy mi lesz rajta. Ha jó állapotú akkor nem lesz gondod. Ha műszakira viszed az autót akkor sem fognak emiatt megbuktatni. Én egy olyan télit hazsnáltam egy nyári szezonra ami már kopott volt tehát télre nem ajánlotta a gumis, nyárra pedig egy szezonra mert arra még bőven jó volt, de javasolta erősen hogy ha nagyon ki lesz kopva akkor inkább csere. Akkor vittem el műszakira és kutyát macskát nem érdekelte hogy nyár kellős közepén 40 fokba téli gumikkal vittem az autót műszakira. A vizsgabiztos meg is mondta nekem hogy a gumi abroncsok még jók, a kötelező minimumnak megfelel a bordamélység meg minden, viszont sokáig ne használjam mivel téli így iszonyatosan ki van tévea kopásnak a forró aszfalt miatt e az hogy télit használok nyáron azt Őt nem zavarja mert idehaza nem kötelező évszaknak megfelelő gumit használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!