Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Motorvezérlő hiba lenne?

Motorvezérlő hiba lenne?

Figyelt kérdés

Van egy Peugeot 308-asom, 2015-ös. Még a nyáron egyszer sikerült túlhevítenünk a motorját. Autópályán dugóban álltunk vele a kánikulában egy bő órát, miközben a klíma ment ezerrel. Nem írt ki semmi hibát az autó, csak utána egy kicsivel a lehajtó előtt. Túl magas hőmérséklet vagy valami hasonló volt a szöveg. Félreálltunk, leállítottuk. Kinyitottam a motorháztetőt, az egyértelmű volt hogy túlmelegedett. Már jött a szaga a motortér burkolatnak is. Ha az üzemmeleg motor 90 fokos, akkor ez lehetett vagy 150, nem tudtam közel tartani a kezem motorhoz, mert már a felszálló levegő égetett. Otthagytuk a parkolóban az autót, eljött értünk az öcsém. Pár óra múlva megpróbáltam beindítani. Beindult, de azon nyomban le is állt. Megpróbáltam mégegyszer, ugyanez. Hibaüzenetet nem küldött. Elvittem szervízbe (nem márkaszervíz, de csak francia autókkal foglalkoznak), hogy nézzék meg mi lehet a baja. Szétszedték a fél autót, nem találtak semmit. Egy hőszenzort cseréltek benne hátha az a rossz. De nem az volt, ugyanúgy nem indult be rendesen. Azt mondták, hogy vigyem el márkaszervizbe, mert ők nem tudják mi a baja. Semmi hibakódot nem ad az autó. Elvittem oda is. Ez már Október elején volt. Konkrétan nem tudták megmondani, hogy mi a hiba. Hardveresen hibátlan az autó, minden alkatrésze jó, csak valamiért nem akar működni. Számítógépen keresztül kiolvastak minden értéket, minden normális, emiatt azt mondták, hogy valószínűleg a motorvezérlő lehet a hibás. Az autó értékével közel azonos összegű árat mondtak a cseréjére. Megnéztem neten, olyan bontottat ami biztosan jó lenne az autóhoz nem lehet venni.

Ennyi infó alapján szerintetek lehet, hogy a motorvezérlő a rossz? Mert ha tuti, akkor meggondoljuk a javíttatását. A márkaszervíz garanciát nem ad rá. Mármint magára az alkatrészre ad, de ha a cserével nem javul meg az autó, akkor is ki kell fizetnem az alkatrészt, utána már nem lehet visszakozni. Szóval ha mégsem az a rossz, akkor az nagy szívás lesz.

Azért is kérdezem most ezt, mert nekem nagyon furcsa ez. Miért menne tönkre egy vezérlő attól, ha túlmelegszik a motor? Illetve ha tönkremegy, akkor az teljesen tönkre megy, nem? Mert most elvileg csak nem működik megfelelően. Lehet vele géppel kommunikálni, minden adatot ki lehet belőle olvasni, csak valamiért nem akarja rendesen vezérleni a motort. Olyan mintha szoftveresen lenne rossz. De szoftveresen nem tud elromlani, az nem változik benne semmitől. Én nem igazán értek ehhez, de nekem ezek alapján nem úgy tűnik, mintha az lenne a rossz.

2021. dec. 18. 12:33
 1/1 anonim ***** válasza:

Mégis mitől melegedett túl ha a víz hőfokmérő nem mutatta, mert gondolom hogy ha mutatja akkor azt te is látod hogy megy a hőfok fel.

Ha jó a termosztát, a vízpumpa is meg a ventillátor akkor nem szabad melegedni.

Klima ment ezerrel, ez mit jelent??

A klima az működik és kész , nincs olyan hogy nagyon működik !!!

2021. dec. 18. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!