Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mitől függ, hogy egy autó...

Mitől függ, hogy egy autó kereszt- vagy hosszmotoros?

Figyelt kérdés

Én úgy gondolnám, hogy a hengerek elrendezéséből adódnak, hogy a hengerek milyen irányban vannak egymás után. Az enyémen látszik hogy a hengerek egymás után hátrafele helyezkednek el, gondolom akkor hosszmotoros.

Viszont egyik nap be mentem egy szervizbe, két szerelő pedig azon tanakodott hogy az ény kocsim szerintük keresztmotoros.

Most akkor mit jelent a hossz- illetve keresztmotor? Jól gondolom én, csak a szerelők ismerik rosszul a típust?

2021. okt. 28. 21:45
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
Rá nem fogsz jönni, de hosszában történő elhelyezés a hátsókerék meghajtás miatt van, a kardán miatt... Keresztben pedig első kerék.
2021. okt. 28. 21:48
 2/10 A kérdező kommentje:
#1 Tudom, de a kérdés nem erre irányult. Hanem hogy hosszmotorosnál a hengerek egymáshoz képest elől-hátul helyezkednek el, a keresztmotorosoknál meg egymás mellett ahogy nézzük a kocsit nem?
2021. okt. 28. 21:51
 3/10 D. Brasco ***** válasza:
90%
Nagy szerelők lehettek ezek ha ennyit nem tudtak megállapítani,hogy hossz vagy keresztmotor.......egyebkent ugy van ahogy az első irja bár vannak olyannrégebbi autók amik ugyan elöl kaparnak mégis hosszában van bennük a motor
2021. okt. 28. 21:52
 4/10 anonim ***** válasza:
86%

attól, hogy keresztben vagy hosszában van benne a motor

jól mondod, a gyertyák elhelyezkedéséből rá lehet jönni

2021. okt. 28. 21:56
 5/10 A kérdező kommentje:

Akkor jól tudtam :D

Amúgy nem látták a kocsit, csak hogy ők "úgy tudják" látatlanban hogy keresztmotoros. Teljesen elbizonytalanítottak ezzel.

2021. okt. 28. 21:59
 6/10 anonim ***** válasza:
84%
Nem értelek kérdező. A keresztmotorosban keresztben vannak a hengerek, a hosszmotorosban hosszában, hiszen úgy áll a motor. Soha nem láttam még olyat, hogy hosszmotorban keresztben lettek volna a hengerek...
2021. okt. 28. 22:10
 7/10 anonim ***** válasza:
77%

#6 Amerikában, tractor-pulling versenyeken láthatsz ellenpéldákat. Amikor elindulnak, méghosszmotoros, de valahol félpálya környékén már van, hogy keresztben vannak a hengerek, a hengerfej meg valahol a pálya túlsó végén.

#3: például Dacia, Wartburg 2T, régebbi Audik

2021. okt. 29. 00:45
 8/10 anonim ***** válasza:
Ez sokkal komplexebb, és nem is mindig logikus, de van egy nagyjából logikus szabály: kisebb, rövidebb autókban keresztmotor van, nagy hosszú autókban, ahol elfér, ott hosszmotor. Aztán vannak ilyenek, hogy hajtás típusa, stb, de Audi A8 is létezik hosszmotorral, elsőkerekhajtással.
2021. okt. 29. 07:22
 9/10 anonim ***** válasza:
Ja meg persze, Dacia 1310 is hosszmotoros. De ahhoz képest, hogy egy nem hosszú autó, a motortere akkora a Daciának, hogy valami kompakt sor 6 is elférne benne.
2021. okt. 29. 07:24
 10/10 veterán vas ***** válasza:

Aztán mit kezdesz ezzel a "logikával" ha pl egy boxermotoros autót látsz, vagy egy V4-es blokkot. (pl. kacsa, VW bogár, zaporozsec, stb.)

Ott aztán nézegetheted, ezeknél négyzetesen helyezkednek el a hengerek :D

Sokkal egyszerűbb, ha nem a hengereket nézed, hanem a főtengely irányát veszed alapul.

2021. okt. 29. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!