T vagy H sebességindexű téligumi?
Téligumi-vásárlás előtt állok - nyári gumiból H-s sebességindexű (210 km/h) van a kocsimon és a kocsi hivatalos végsebessége szerint is ilyet kell feltenni. Ugyanakkor azt néztem, hogy míg nyárigumikból a H-s sebességindexűek jobban elterjedtek, sokan veszik őket és megfizethetőek, addig téligumiból a H-sok jóval drágábbak és a T-sek (190 km/h) az elterjedtebbek és normálisabban árazottak.
Mekkora a különbség a H és T sebességindexű gumik között, mennyire érdemes a drágábba beruházni? Szeretném kihangsúlyozni, hogy nem azért tettem fel a kérdést, mert 200-zal szeretnék száguldozni, úgyhogy kérem a "130-nál úgysem megyünk többel" kommenteket mellőzni. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy mekkora minőségbeli különbség lehet a T-s és a H-s gumik között és hogy megéri-e ár/érték arányban a drágább.
Köszönöm szépen a válaszokat előre is!
Gyártási minőségben nem hiszem, hogy különbség lenne. Inkább talán szerkezetben, a H-s nagyobb terhelést, nagyobb sebességet is elvisel.
Nekem egyébként gyárilag Y sebességi indexű nyárigumi van az autón. Pedig 300 km/h-ra nem képes a kocsi. Az enyémnek is 210-220 körül van a gyári végsebessége. Télre T-st vettem. Magyarországon közlekedek. Nem fogom kihasználni a 190 km/h-t sem.
Én pont hasonló helyzetben vagyok!
Nekem alapból 18" a gyári "nyári" kerékméret a kocsimra, de télire felrakható 16"-os is! Így vettem egy 16"-os kifejezetten gyári alufelnit erre a célra!
Az én kocsimnál a legkisebb ajánlott sebességindex V vagy W!
A fenti téligumi méretben viszont még Continental-ból is csak H sebességindexű gumi a maximum!
Az a gumis ahova 10+ éve járok azt mondta, ezt nem kell ennyire kőbe vésve nézni, ezek az adatok ráhagyással vannak megadva!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!