Mivel érdemes előmelegíteni az autó motorját?
Találtam a neten egy ilyen szilikonos előmelegítőt,arra gondoltam, hogy az olajteknőre felrakom, és ezzel melegítem elő beinditás előtt.
Valaki használ ilyet? Vagy valami véleménye erről?
Hát ez valami méhészeti kiegészítőnek mutatja magát, annál is inkább a 12w-os teljesítménye miatt, ez kb halottnak a csók a jéghideg blokknak.
A belépőszint motor előmelegítőben a fagydugó helyére tehető 230-as fűtőbetétek. Kell viszont hozzá hálózat és idő, 30-60 perc míg talán 50 fokot emel a blokk hőmérsékletén.
Ez kb lepkebélgáz teljesítményű. Aliexpressen látta 230V-ba dugható hasonlót. Hát én azokat a vékony tyúkbeleket meg ezt a szilikonos izét nem merném rendes hálózatba bedugni. Nem egy életbiztosítás.
Nekem DEFA gyártmányú van. Sokkal bizalomgerjesztőbb, masszívabb. A kábel is vaskos, dupla szigetelésű + gégecsőben fut. Egy fém tömb melegíti az olajteknőt 300W teljesítménnyel. Ez sem melegíti üzem melegre az autót. De egy óra használat után ha alányúlok az autónak az olajteknő és a blokk alja kellemes meleg. Sajnos olyan típus ami a hűtőfolyadékot melegíti közvetlenül kW-os teljesítménnyel, az én autómhoz nem volt elérhető.
Ez az olajteknő melegítő a semminél talán több. Talán valamivel hamarabb bemelegszik a motor. De ma már nem szereltetném be. Nem ér ez annyit, mint amibe került. Talán a skandinávoknál, ahol van -30 fok, ott van értelme. Nálunk néha a mínusz pár fokban nem sok...
Ha nagyon akarod, fagydugó helyére tehető fűtőbetétet tehetsz a motorba. De ami ér is valamit az nem 12W, hanem 1- 2 kW teljesítményű. Mit gondoltál hogy 12W elég lenne egy 80-100 kg tömegű üreges fémtömb felmelegítésére. Ha 24 órában rajta lenne, akkor tudna talá 1-2 fokot emelni a blokk hőmérsékletén.
Ha még komolyabban gondolod, akkor a vízkörbe rakass egy Webasto állófűtést. Benzint éget el kényszerlégáramoltatás mellett, és fűti a külön szivattyúval keringetett kis vízkört. Ezzel fél óra alatt még az utastérben is meleget lehet csinálni, mert nagyon hamar felnyomja 60-70 fokra a vizet.
1. nem skandináv orzságban lakunk, így nincs rá szükség
2. nem az olajat, hanem a hűtővízet kell előmelegíteni
3. nem ilyen vacakkal, hanem gyári blokkfőtű berendezéssel
Egy ilyet szereltess bele , ez felmelegiti .
Amit te linkeltél az valóban semmit nem ér, mert ha lenne valami hatása akkor azt az akku nem bírná.
Nekem van egy régi trükköm, a hideg téli indulásra.
Beindítom, és amíg a garázsajtót és a kaput bezárom addig alapjáraton melegszik. :D
#9.
Szerinted mikor volt Magyarországon olyan hideg, hogy előmelegítőt kellett alkalmazni?
Különben figyelmetlenül olvastad, mert azt írtam "amíg bezárom a garázsajtót".
Szóval fűtött garázsban áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!