BMW visszahívásnál az EGR-hűtő cseréjét lenyeli a BMW vagy tovább terheli a beszállítóra?
Szerintem mindenki előtt ismerős, hogy a 2010 és 2017 közötti 30d és alatti dízelek EGR-hűtő hiba miatt hajlamosak kigyulladni. Én is alaposan körül jártam a témát mielőtt ilyen kocsit vettem volna, na de most nem erre akarok kilyukadni.
A kérdéshez a lényeg, hogy megérdeklődtem a BMW-nél és ha vissza viszem a kocsimat márkaszervizbe, ingyen cserélik az EGR hűtőt akkor is ha nincs rá visszahívás. Ez minden 2010 és 2017 közötti dízelre érvényes azt mondták, ami több millió kocsit jelent.
Az EGR-hűtő gyári alaktrészára 320ezer Forint.
Ezt az összeget maga a BMW nyeli le, vagy tovább terhelik a néhai beszállítóra aki az EGR-hűtőket szállította a BMW-nek?
A Takata légzsákokra érvényes visszahívás során a gyártók a beszállítóra terhelték, a Takata be is csődölt és megvették a kínaiak.
A BMW esetében nem gondolom hogy a beszállítóra lehetne terhelni azt amire nincs visszahívás, amire van ott pedig attól függ ki hibázott, bár a BMW nagyon sokáig elbagatelizálta a problémát és emiatt arra gondolok hogy ez saját zsebre megy.
#1 Lehet, bár én úgy gondolnám, hogy a beszállító lehet a hibás hogy hibás alkatrészeket gyártott. A BMW talán résztettes, hogy nem szólt időben erről.
De tuti itt is becsődölne a beszállító, ha több százezren vagy idővel akár millióan viszik vissza az autójukat.
A Totalcar egyik podcastjában (Égéstér) beszélgettek egy beszállítónál dolgozó mérnökkel aki egyes Fiesta motorok kiegyenlítő tartályát tervezte. A tartályról leolvadhat a csőcsatlakozó, a víz kifolyik és a motor bedöglik.
A srác a Ford által kért specifikációknak megfelelően tervezte meg a tartályt, viszont nagyobb terhelés során a vártnál magasabb hőmérséklet is előfordulhat ezt viszont már nem bírja a tartály csatlakozója. A Ford azt kapta amit kért, ez pl nem a beszállító hibája.
Ez mind a tulajdonos számlájára fog menni ha nincs vissza hívás.
Mert azt cseréltet a gazda amit akar önként és ezt kikell neki fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!