Ha ez a baleset bekövetkezett volna, ki lett volna a hibás?
Miért is?
Vagy maradsz a bevált óvodás színvonaladnál, és érvek helyett személyeskedni kezdesz?
Hogy hogy miért? Azért mert balra akar kanyarodni a motoros pedig bemegy mellé, tehát akadályozza a kikanyarodásban. Ugyanígy ha a főútról kanyarodsz balra és meg kell várnod míg elhalad a szemből érkező, senki nem kerülhet ki balról, egy motor sem, még akkor sem ha egyébként nem húzódtál a felezővonalhoz és elférne.
Mellesleg ha más felezővonal: a kérdező is odakellett húzódjon, mégegy ok amiért a motoros nem kerülhette ki.
"Azért mert balra akar kanyarodni a motoros pedig bemegy mellé, tehát akadályozza a kikanyarodásban."
A motoros nem mellé, hanem ELÉ akar menni, hiszen ezt engedélyezi számára a jogszabály ("...szabad előrehaladni").
---
"Ugyanígy ha a főútról kanyarodsz balra és meg kell várnod míg elhalad a szemből érkező, senki nem kerülhet ki balról, egy motor sem, még akkor sem ha egyébként nem húzódtál a felezővonalhoz és elférne."
31. § (6) A balra bekanyarodó jármű vezetője párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton a bekanyarodást akkor hajthatja végre, ha meggyőződött arról is, hogy balról járművének előzését vagy kikerülését másik jármű nem kezdte meg.
34. § (4) Csak jobbról szabad előzni
a) azt a járművet, amely a balra bekanyarodási szándékot irányjelzéssel jelzi és az úttesten a 31. § (1) vagy (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően helyezkedik el;
Mint látod, az általad említett szituáció egyértelműen szerepel a kreszben. Tiltva van, vitának helye nincs. És mégis, ennek ellenére meg kell győződnie a balra kanyarodónak, hogy nem előzik - szintén egyértelmű.
Nem értem, ez hogy jön a mi témánkhoz.
---
"Mellesleg ha más felezővonal: a kérdező is odakellett húzódjon, mégegy ok amiért a motoros nem kerülhette ki."
Felfestett kanyarodó sáv esetén nem kell középre húzódni (31. §)!
---
Tehát még mindig ott tartunk, hogy a példák, amikre te hivatkozol, azok valóban tilosak, hiszen egyértelműen tiltja a kresz.
Ugyanakkor a kérdező által felvázolt helyzetet kimondottan és határozottan megengedi, csak te nem vagy hajlandó elfogadni.
Pedig ha belegondoldsz, a te logikádat követve az egyenesen haladni kívánó mellett sem haladhatna előre a motoros, mert ennyi erővel azt pont ugyanúgy akadályozná - de nem. Sem őt, sem a kanyarodót nem akadályozza, és ezt tök egyértelműen ki is mondja a kresz, hogy megteheti.
Ismétlem: álló járművet nem tud akadályozni. Álló jármű nem mozog, ergo nem akadályozható. Ha pedig álló jármű mellett előrehalad (azaz elé akar kerülni), akkor azt szabályosan teszi. Pont.
Hiába erőlködsz, egy balra kanyarodni készülő autót nem kerülhetsz ki balról.
1. Akadályozod mert a szándéka szerinti továbbjutásában hátráltatod.
2. Balra kanyarodni a sávon belül balra húzódva kell, a motoros így már nem tud sávon belül balról megelőzni.
Hiába, szabályosan a motoros nem kerülhet ki.
De, van. Kamiont vezetek és soha egy motoros vagy biciklis sem volt aki ilyen helyzetben bejött volna mellém/bepofátlankodott volna elém.
Jól van ügyes vagy, de könyörögve kérlek, olvasd át a KRESZ-t, mielőtt kinyírsz valakit a tudatlanságod következtében. Amúgy nem biciklisről van szó, leállhatsz a szalmabáb felépítésével akár most, az elején is. Bicajjal ugyanez sose lehet szabályos.
Ha az egészre lusta vagy, legalább az alapfogalmakat, 2. §...
Sőt, olyan jófej leszek, hogy idemásolom neked a lényeges részt:
"Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti."
Engem még ezen definíció alapján, a fentebb vázolt helyzetben sose akadályozott egyetlen motor sem, még akkor se, ha esetleg elém jött, amikor én kanyarodásra vártam, mivel a legkisebb 50-eseken kívül az összes többi motor vígan elrajtol 4-szer gyorsabban, illetve sokkal kisebb résekbe is befér emiatt. Mármint a lámpa nélküli kereszteződéseknél. Ahol meg van lámpa, ott meg azért nem akadályoz, mert a zöldre amúgy is várnom kell, amikor pedig vált, én 1-esbe rakom, ő meg már rég 30-cal megy addigra 20 méterrel előttem.
A te logikád szerint akkor én akadályozom a mögöttem lévő motorost, amikor nem megyek át egy résen, ahol ő bőven átfért volna (ha előttem lenne), hanem megvárok egy olyan rést, ahova biztonságosan kiférek?
Rendben, nem vagyok papagáj. Nem fogsz meggyőzni, tartom magam ahhoz amit a #27-es válaszban leírtam te pedig a saját álláspontodhoz.
További sok balesetmentes km-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!