Miért ritka a boxer motor?
3. Hát igen és 30 éve leálltak a gyártással.
Meg ugye azt mondtam hogy ritka nem azt hogy nincs. 🙃
#5 senkinél nem terjedt el, manapság a Subarun meg Porschen kívül használ valaki amúgy boxer motort? Mondjuk a Porsche gyárt nem-boxer motorokat is.
#1 a wankel minden csak nem jó... előnye hogy kisebb helyet foglal, és nagyon bírja a pörgést, akárcsak a 2ütemű motorok, de pont ahogy annak is, ennek is a rákfenéje a rövid élettartam, kenési problémák, nagyon magas fogyasztás, és extra törődést igényel. Versenysportban mondjuk nagyon remekelt, mivel bírta a pörgést ezért egy Le Mansot simán kibírt, nyert is vele a Mazda a 787b-vel, gyorsan ki is tiltották onnantól a wankel motorokat :D
Előny:
- viszonylag kis fordulaton is nyomatékos.
- egyedi, szép hang.
- ha alacsony fordulatú, hosszú élettartamúak.
- a lapos kialakítás miatt alacsonyabb súlypontot tesz lehetővé.
Hátrány:
- Fogyasztása és emissziója rosszabb, mint a soros és v-motoroknak.
- A soros és v-motorok is fordulatszám-tűrőbbek.
- Kiegyensúlyozása is problémásabb, nagyobb vibrációval járnak.
- Kenési és hűtési rendszerük hajlamosabb a problémákra.
- Nagy a szélességi térfoglalásuk a motortérben.
Belátható, hogy a mai világban legfőbb elvárt szempontoknak nem nagyon felel meg.
"a subaru boxer meg a porsche boxer teljesen másként szól"
Az eltérő fordulatszám és kipuffrendszer ellenére kihallani a jellemző boxerhangot.
Már ahol, Porsche esetén igazán csak a léghűtéseseknél, a vízhűtéses boxternek semmi feltűnő extra hangja nincs.
Amúgy a gyújtásszekvencia adja meg a tipikus hangját.
A közeli rokona, a 180 fokos V-motor nem is szól ugyanúgy.
Hogy szép-e, ízlés kérdése.
Én szeretem.
Egyedi hangban szerintem a sor ötös a csúcs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!