Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Felrakhatok 17"-os felniket...

Felrakhatok 17"-os felniket is az autómra?

Figyelt kérdés

Adott egy Audi A4 B5 2000-ből. A nagybátyámé volt az autó, ő még 2002-ben vásárolta. Azt mondta, hogy ő már 16"-ossal vette, ez a gyári mérete. Viszont az interneten azt találtam, hogy elvileg csak 15"-ossal szerelték. Ez egy 1.6-os kivitel. Itt vannak elvileg a gyári kerékméretei: [link]

Alatta az 1.8T-s motorral szereltnél már a 205/55R16 is félkövérrel van írva, tehát elvileg annál már az is gyári méret volt. Ha minden igaz, akkor a gyári méretnél 1"-al nagyobb méretű felnit fel lehet rakni, vizsgán még nem lesz gond. Most pont van egy 17"-os felniszett, amit meg tudnék venni jó áron. Korhű, OZ gyártmány, rohadt jól néz ki, az ET száma nem 42 hanem 40. Ennyi eltérés még biztosan elmenne, 2 milliméterrel simán lehetnek kijjebb mindkét oldalt a kerekek, még úgy is bőven a sárvédőív alatt fognak maradni.

Szóval ha 1.8T-s lenne az autó, akkor fel lehetne rakni biztosan. Szerintetek én is használhatnám legálisan?

Lefotóztam a tankajtóban lévő táblázatot, ami így néz ki: [link] Ebben benne van a 205/55R16, gondolom mert minden változathoz 1 félét nyomtattak.

2021. aug. 22. 16:12
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

A vizsgán bukó lesz. Az autód rosszabbul vezethető lesz tőle nagy valószínűséggel. Romlani fog a rugózás, a tapadás.

Persze neked így tetszik, szóval úgyis megveszed...

2021. aug. 22. 18:45
 2/13 A kérdező kommentje:

Ha bukó, akkor nem veszem meg. Miért tenném?

Az a 17-es felni könnyebb mint a mostani 16-osom. Találtam róla külföldi fórumon adatot. Az enyém most gumi nélkül 11 kg. Az 10,5 kg, de ugye arra peresebb gumi megy, szóval még azzal is könnyebb lesz a teljes kerék. Szóval negatív hatása 110% hogy nem lesz ehhez képest.

De amúgy biztos, hogy bukó? Ezt a wheel size-os táblázatot ott is megnézik és figyelembe veszik a motor teljesítményét?

2021. aug. 22. 19:10
 3/13 anonim ***** válasza:

Vizsgahely válogatja. Csak olyat lehet felrakni ami rajta van a tanksapkán vagy a műszaki adatlapon.

Hidd el sok vizsgahely eléggé képben van a kerékméretekkel kapcsolatban főleg akik már 20-25 éve működnek.

Van ahol rögtön bukás ha egyel nagyobb méret van fent.

2021. aug. 22. 19:27
 4/13 anonim ***** válasza:

Szóval szerinted, ha a futómű csillapítás 11kg+nehezebb gumira van tervezve, te meg felteszel 10,5kg + könnyebb gumit, ráadásul a felni is jobban kiall a kocsiból mint a másik, akkor 110%,hogy ennek nem lesz negatív hatása? 🤔

LOL

2021. aug. 22. 19:31
 5/13 A kérdező kommentje:

1-el nagyobb méret lehet fent mindig, a jogszabályok megengedik. Ismerőseimnek is mindnek egyel nagyobb van, és soha nem volt vele gondja. Van akinek a tankfedélen csak 1 méret van, mert azt az autót csak azzal szerelték, de ettől még 1"-al nagyobb van fent és jó.

Index fórum részén olvastam úgy 1 hónapja, hogy van akinek 17"-os van ilyen autón, csak neki 1.8T-je van, és az átmegy simán vizsgán, mert annak valóban 16"-os a gyárija. Pedig az is A4 B5. Szóval a kérdés az az, hogy figyelembe veszik-e hogy ekkora motorhoz csak 15"-os felnit adtak gyárilag.

2021. aug. 22. 19:35
 6/13 anonim ***** válasza:
Igen, figyelembe veszik. Sőt, a felninek, ha nem tipusazonos, kell megfelelőségi, meg átalakítási engedély a kocsihoz.
2021. aug. 22. 19:39
 7/13 A kérdező kommentje:
#4: A kisebbik gyári, tehát 15"-os felni 9,5 kg + nehezebb gumi. Ez ugye 100%, hogy jó. Nekem a 16"-os gyári ami most van az 11kg+közepes gumi, ez is jó. Akkor 10,5+könnyű gumi is jó lesz. A gumi 2mm-errel fog kijebb lenni, ez is jó lesz. Neten olvastam, hogy sokam 215 illetve van aki 235-ös gumival használja, ami már annyira kijön, hogy alig marad hézag a sárvédő pereménél. És az is jó, viselkedés szempontjából. Szóval úgy 200%, hogy jó lesz a kiszemelt felnivel.
2021. aug. 22. 19:41
 8/13 anonim ***** válasza:
Nem értem a kérdést. Te meg vagy győződve róla, hogy jó lesz bármit is mondunk.
2021. aug. 22. 19:51
 9/13 A kérdező kommentje:

Persze, hogy jó lesz. Csak nem tudom, hogy legális lesz-e.

1.8T-s autón biztosan az. Ezen az 1.6-on viszont kérdéses.

2021. aug. 22. 19:53
 10/13 anonim ***** válasza:

Baromira nem fog senkit érdekelni egy 17" felni egy ilyenen, ha nem lóg ki a kocsi alól.

Egyébként a tanksapkában megnézed a gumiméreteket, ha ott van a 17" méret is, akkor elrakhatod

2021. aug. 22. 21:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!