Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Magyarországon szabad használn...

Magyarországon szabad használni Continental IceContact gumit télen?

Figyelt kérdés

Csak mert ez gyárilag szöges valamennyire. Láttam már ilyen gumit személyesen, a szögek a gumi felületéből minimálisan állnak ki, de amint rá van engedve az autó súlya teljesen benyomódnak.

[link]

Szabad ilyet használni?

2021. aug. 15. 11:57
A kérdező szavazást indított:
Igen.
Nem.
8 szavazat
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

"Napjainkban a szöges gumiabroncsok használata tilos olyan országokban, mint Montenegró, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Bulgária, Hollandia, Németország (kivéve néhány osztrák határhoz közeli települést), a Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia, Lengyelország és Portugália.

A szöges gumiabroncsokkal való autózás Ausztriában, az Albán Köztársaságban, Belgiumban, Norvégiában, Észtországban, Finnországban, Dániában, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Izlandon, Írországban, Spanyolországban, Olaszországban, Svédországban és Svájcban megengedett. Ezen országok közül azonban számosban vannak érvényben a szöges gumiabroncsokra vonatkozó saját szabályozások. A skandináv országokban például van egy olyan törvény, amely alapján legfeljebb 50 darab szegecs lehet a gumiabroncson annak kerületének egy méterére vetítve. Ausztriában a szöges gumiabroncsok csak október 1. és május 31. között használhatók 3,5 tonna alatti gépkocsikon, illetve az autópályán maximum 100 km/h-ás, más utakon pedig 80 km/h-ás sebességgel haladhatnak az ilyen gumikkal felszerelt járművek. Belgiumban csak november 1. és március 31. között engedélyezik a szögeket, és szigorúbb a sebességkorlátozás: autópályákon 90 km/h, más utakon 60 km/h."

[link]

2021. aug. 15. 12:31
 2/4 anonim ***** válasza:

Itthon mindig is tilos volt. Szetcseszi az aszfaltot.

Finnorszagban van értelme.

2021. aug. 15. 12:37
 3/4 anonim ***** válasza:

Ezt már szinte lehetetlen mégjobban szétverni. Több a kátyú, mint az aszfalt. Pár hete voltam földúton, még jobb minőségű volt, mint az aszfalt.

Hirtelen nem tudtam milyen szegecses gumiról beszélsz, de a linket néztem. Láttam már ilyet pár kocsin, azt nem tudom, hogy szól-e érte a rendőr. Tilos ilyet használni addig oké, nekem a kocsiban utólag beépített xenon van, azt se szabad elvileg, de még soha nem szóltak érte, pedig nem egyszer látta már a rendőr. Mielőtt valaki beszólna, nem én rakattam bele, hanem az előző tulaj, meg valami nagyobb teljesítményű, eléggé vakító fajta. De rendőr nem szólt az 5 év alatt soha, azóta már cseréltem.

Lehet ez a gumi is olyan, hogy nem lenne szabad, de a kutya se foglalkozik vele, amíg nincs baleset a dologból.

2021. aug. 15. 12:56
 4/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem szabad és nincs is értelme, ágyúval verébre. Mármint nem tudom, hogy esetleg átélted-e gyerekkorodban valamelyik keményebb telet a '80-as években és annak traumája ragadt meg az emlékeidben, de a szöges gumi lényege, hogy belekapaszkodik a legalább 5-10 centi vastag összetömörödött hó vagy jég rétegbe, aminek előkövetelménye, hogy a tél legalább egy részében legyen is ilyen hó vagy jégtakaró az utakon. Magyarország klímája nem tud ilyen utakat szolgáltatni a szöges gumik rajongóinak. Ahogy írták az út is tönkremegy és a szögek is lekopnak a gumidról néhány kilométer után ha kemény felületen próbálod használni. Rosszabb esetben - ha megpróbálsz gyorsan menni vele (mert hogy ez ilyen 30-40 km/h-s araszolásra van kitalálva, fölötte csak árt a jármű stabilitásának egy sima téli gumihoz képest) - a lepattanó szög még el is találhatja valakinek a szélvédőjét vagy ne adj Isten a fejét és fizetheted a kártérítést.
2021. aug. 15. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!